Mohos Márton / 24.hu
Gazdaság

Világgazdaság: jövő hét végétől enyhülhet az üzemanyaghiány

A Mol Nyrt. jelentős mennyiségű készletein felül a biztonsági kőolaj és kőolajtermék készletek 74 napnyi nettó importnak felelnek meg – ez derül ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adataiból.

A Világgazdaság cikke szerint ez a mennyiség a hazai fogyasztásra vetítve is hosszabb időre biztosítani tudja a folyamatos ellátást.

A Mol még a múlt héten jelezte, hogy november 28-án kezdődő héten nem tud dízelt és motorbenzint biztosítani számos, a hálózatán kívül működő független benzinkutaknak. Az átmeneti intézkedés azokat a kutakat érinti, amik felé az olajvállalat nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel.

A cikkben szót ejtenek arról is, az orosz kőolaj körül van néhány bizonytalanság, de a kormány deklarálta: az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett január után is fenntartható az árstop.  Ehhez azonban a kabinet még egy feltételt szabott, ami jelen állás szerint korántsem adott.

A VG szerint ez nem más, min a százhalombattai finomító, a Dunai Finomító (Dufi) folyamatos működése. Márpedig a Dufiban nyár óta lényegében karbantartások zajlanak, ráadásul a hírek szerint nem feltétlenül gördülékenyen. A finomító most körülbelül 55 százalékon üzemel, mert egy tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra van szükség.

A lap értesülései szerint legkorábban december 2-től termelhet ismét teljes kapacitással az üzem. Az üzemanyaghiány tehát jövő hét végétől enyhülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik