Gazdaság

Dunaferr: a gyárba megint nem engedték be a közgyűlés résztvevőit, így a kultúrházban szavaztak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Dunaferrben ismét közgyűlést hívtak össze, november 21-ére, hétfőre, hogy a tavaly május óta törvénytelenül működő cégben megválasszák a vezető tisztségviselőket, ám a vasművet önkényesen működtető Jevegnyij Tankilevich egyszerűen nem engedett be senkit a gyár épületére – tudósított a Mérce.hu.

A közgyűlést az ISD Dunaferr Zrt. 99,6 százalékos tulajdonosa, a Steelhold Ltd., illetve annak képviselője,  Dr. Bencze Bálint magyar ügyvéd hívta össze. Maksym Nelin, a Steelhold igazgatója szerint a vasmű túlélése a tét, ugyanis mindkét kohó és az acélmű is áll, a hengerművek több hónapja alig-alig működnek, és ha a szénszállításért nem fizetnek napokon belül, akkor a kokszolóblokkokat is leállíthatják, ami technológiailag lehetetlenné tenné az újraindításukat. Kitért arra is, hogy a dolgozók béreit megint csak részben fizették ki, ami jogellenes.

Tankiljevics azért nem engedte be a közgyűlés résztvevőit a gáyr területére, mert vitatja, hogy jogosan hívták-e össze a közgyűlést.

Új vezetőséget választottak

A Mérce Bencze Bálinttal is beszélt az helyszínen. Az ügyvéd elmondta, a cégnél jelenleg törvénysértő állapot áll fenn, ugyanis a Dunaferrnek nincs törvényes képviselője, nem működik az igazgatósága, sem a felügyelő bizottsága. A cégbíróság  felügyeleti eljárást folytatott, melynek keretében feljogosította a Steelhold részvényesét, hogy hívja össze a közgyűlést. Bencze hozzátette, szerinte Tankiljevics semmilyen módon nem jogosult a cég vezetésére. A képviselő birtokvédelmet kért a városi jegyzőtől, a rendőrségtől pedig azt kérte, hogy biztosítsák az épületbe való bejutást, megkeresésére azonban nem kapott választ.

A közgyűlést végül a Dunaújvárosi Munkásművelődési Központban tartották, ahol megválasztották a vezetőség új tagjait. A megszavazott vezérigazgató, Lukács Péter a a közgyűlést követő sajtótájékoztatón a bizalom visszaállításáról beszélt. Hozzátette, a környékbeli hatóságokat és a városvezetést is meg fogják keresni, hogy támogassák az új vezetőséget.

A közgyűlésen  Molnár László, a szakszervezet vezetője is részt vett, aki Mérce kérdésére elmondta, a kollektív szerződés visszaállításáról nem volt szó a megbeszélésen. Hozzátette, az elmúlt évek „ámokfutása” miatt rengeteg szakember távozott a Dunaferrtől. A törvényellenes részlet kifizetések miatt sok dolgozó azonnali hatállyal felmondott, így a munkavállalók száma jelenleg 4000-4200 fő körüli a cégben. Éppen ezért a mai közgyűlésen a Steelholding képviselője sürgette a munkavállalók bizalmának visszaállítását, amelyhez szerinte a szakszervezet intenzívebb bevonása is kell a döntéshozásban.

A cikkből kiderül még, hogy ha 8-10 napon belül nem indítják újra a kohókat, azok tönkre mennek, ez pedig százmilliárdokban mérhető kárt jelentene a Dunaferrnek.

A közgyűlés által megválasztott vezérigazgató, Lukács Péter korábban a Dunaferr műszaki vezérigazgatója volt, de azóta is figyelemmel kísérte a cég életét.

Kapcsolódó
Orosz-ukrán csörtézés megy a Dunaferrben, kérdéses, hogy újraindul-e Magyarország legnagyobb acélgyártója
A Dunaferr is érdekelt abban a cégben, amelyikre panaszkodik, hogy nem szállít kokszot, ami miatt le kellett állítani a gyárat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik