Gazdaság

Fortenova: Magyar milliárdos helyett arab befektetőt választott az orosz Sberbank

Saif Alketbi egyesült arab emírségekbeli befektető vásárolta meg Horvátország legnagyobb élelmiszergyártó és kiskereskedő csoportja, a Fortenova Group 43 százalékát az orosz Sberbanktól – adta hírül a Gulf News.

Ezek szerint Jellinek Dániel lecsúszott a hatalmas üzletről, jóllehet hónapokig arról volt szó, hogy az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó érdekeltsége, az Indotek Zrt. veszi meg a horvát cégcsoport orosz kézben lévő üzletrészét, idén áprilisban a horvát sajtó már tényként kezelte az adásvételi szerződést. Azt várták, hogy a becslések szerint 500 millió eurós tranzakció az utolsó negyedévében lezárulhat.

Szeptemberben azonban a Nacional horvát hetilap már arról cikkezett, hogy Andrej Plenkovic miniszterelnök meg akarja vétózni, hogy Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója bevásároljon a legnagyobb horvát vállalatba. A zágrábi lap cikke szerint a horvát hatalom csúcsaihoz eljutott információk alapján Jellinek közvetlenül a magyar miniszterelnökhöz, Orbán Viktorhoz kötődő „átláthatatlan magyar tőke” strómanja volna. Orbán pedig állítólag személyesen kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélyét ahhoz, hogy „valaki Magyarországról” megvásárolhassa a Sberbank Fortenova-részesedését.

Nem hivatalos forrásból ugyanakkor lapunk úgy értesült, hogy nem a horvát miniszterelnök gáncsolta el az üzletet, ám megtörténtek az előkészületek, hogy a Fortenovába  horvát nyugdíjalap vásároljon be.

Miután a Sberbank kiadta a közleményt a részvényeladásról,  Frano Matusić horvát külügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy sem az állami hatóságok, sem a kormány nem tudott a részvényeladásról. Megvizsgálják az ügyet, hogy nem történt-e szankciósértés. Ezzel arra utalt, hogy az orosz Sberbank uniós szankciós listára került, ami nemcsak megbénította a tulajdonosként a Fortenova finanszírozását, de azt is, hogy a részvényei elidegenítésében sincs teljesen szabad keze. A horvát hatóságok két vételi ajánlatról tudtak, a magyar Indotek, illetve horvát nyugdíjpénztárak jelentkeztek be, hogy társtulajdonosok legyenek a Fortenovában.

A Sberbank és Saif Alketbi között megkötött üzlet értékét a hírben nem közölték, annyit tudni, hogy a Fortenova tavaly több mint 4 milliárd euró bevételt ért el.

A Gulf News annyit fűzött a hírhez, hogy az élelmiszeripari befektetések az Egyesült Arab Emírségek befektetői számára prioritást élveznek az utóbbi időben, például az Abu Dhabi IHC nemrég 2,1 milliárd dolláros ajánlatot tett a kolumbiai Grupo Nutresa élelmiszer-feldolgozó csoport jelentős részesedésének megszerzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik