Gazdaság

Visszatér 2008: a vagyonuk tizedét veszíthetik el a háztartások idén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Igen vészes módon az Allianz legutóbbi globális vagyonosodási jelentésében többször is felbukkan, hogy a mostani folyamatok a 2008-as nagy pénzügyi válság idején voltak tapasztalhatóak. Az idei évről azt állítják, hogy a háztartások elveszítik vagyonuk tizedét – írja az Azénpénzem.hu.

Az utolsó hajrának minősítette az Allianz tizenharmadik globális vagyonosodási jelentése a 2021-es évet. Elemzésük szerint ez lehetett az utolsó, amikor a monetáris politika részvénypiaci árfolyam-emelkedést indukált (értsd: a jegybankok által kiöntött pénz pumpálta fel a piacot). A háztartások szerintük busás hasznot húztak ebből: a globális pénzeszközállomány tavaly harmadik éve produkált két számjegyű növekedést. Az elmúlt három évben a magánvagyon elképesztő mértékben, két eurózónányi összeggel gyarapodott – olvasható a portálon.

Ez különösen nálunk nem jelenti azt, hogy általános lett volna a gazdagodás. A vagyonfelmérés szerint miközben készpénzzel minden háztartás rendelkezik, addig például tőzsdei részvénnyel csak a háztartások 2 százaléka, befektetési jeggyel a háztartások 3 százaléka.

Most nem lehet gyors fordulatra számítani

Borítékolható, hogy az idei változást legjobban nem a leggazdagabbak, hanem a pénzüket nagy erőfeszítéssel fialtatni igyekvők szenvedik majd el. Most persze valamennyit veszíthet mindenki. Az Allianz elemzése szerint az ukrajnai háború megakasztotta a gazdaság Covid19 válság utáni helyreállás folyamatát, és a feje tetejére állította a világot: elszabadult az infláció, energia- és élelmiszerhiány alakult ki, valamint monetáris szigorítások szorongatják a gazdaságokat és a piacokat. A háztartások vagyona várhatóan megsínyli a megszorításokat.

Világszinten a pénzeszközállomány több mint 2 százalékos zsugorodása várható 2022-ben, ami az elemzés alapján

a 2008-as nagy pénzügyi válság óta az első jelentősebb mértékű veszteség lesz a pénzvagyonban.

A reálértéket tekintve a háztartások elveszítik a vagyonuk tizedét. Míg a nagy pénzügyi válságot viszonylag gyors fordulat követte, ez alkalommal a középtávú kilátások is borúsak: a pénzeszközállomány nominális átlagnövekedése várhatóan 4,6 százalék körül alakul 2025-ig, szemben az elmúlt három évben tapasztalt 10,4 százalékkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik