Belföld

4000-4500 magyar család rendelkezik az ingatlanjaikon felül 300 milliónál nagyobb pénzügyi vagyonnal

Az Azénpénzem.hu cikke szerint a privátbanki szolgáltatásokat kínáló Blochamps új  kiadványt állított össze a „generációs stratégiaépítés első közös családi vagyontervezési lépéseihez”. Ezzel kapcsolatban alapító ügyvezetője, Karagich István elmondta: a hazai privátbanki ügyfelek mindössze 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 4000-4500 olyan család van Magyarországon, akik az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak magukénak.

Ez a szűk kör a teljes ország lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarításainak több mint 5 százaléka fölött rendelkezik,

míg a teljes vagyonuk a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékával egyenértékű. 

Karagich István szerint jellemzően első generációs vállalkozókról, üzletemberekről van szó.

A Blochamps korábbi elemzése szerint az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében. A társaság úgy véli, 2025-re hétezer milliárdosa és hét dollármilliárdosa lehet az országnak.

A szakember szerint a Magyarországon megcsúszott generációváltás miatt a privátbanki szektor az egyik legkomolyabban fenyegetett szolgáltatás, sőt a kockázat a hazai bankrendszer teljesítményére is kihatással van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik