Gazdaság

Meghosszabbították a még működő németországi atomerőművek üzemidejét

Bernd Weißbrod/dpa via AFP
Bernd Weißbrod/dpa via AFP

Mindhárom még működő németországi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják 2023. április 15-ig – döntött hétfőn Olaf Scholz kancellár.

A szociáldemokrata politikus kancellár a két koalíciós partnere, a Zöldek és a liberálisok (FDP) közötti vitát hatalmi szóval zárta le. A Zöldek a hétvégén tartott kongresszusukon még határozatot fogadtak el arról, hogy csak két erőmű üzemidejét lehet meghosszabbítani, a harmadikat az eredeti terveknek megfelelően az év végén le kell állítani, és nem szabad újabb fűtőelemet vásárolni. A nukleáris energia használatát a kezdetektől, az 1980-as évek elejétől elutasító Zöldekkel szemben a liberálisok azt sürgették, hogy mindhárom erőművet tartsák üzemben egészen 2024 végéig, és működtetésükhöz rendeljenek újabb fűtőelemeket.

A koalíciót megosztó vita az energiaárak meredek emelkedésével és Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben alakult ki. A háború előtt az volt a menetrend, hogy Németország 2022. december 31-én lezárja az úgynevezett energiapolitikai fordulat első nagy szakaszát, vagyis az utolsó három erőmű – a Baden-Württenberg tartományi Neckarwestheim 2, a bajorországi Isar 2 és az Alsó-Szászországban működő Emsland – leállításával végleg felhagy a nukleáris energia használatával. Ezt a tervet az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében többször módosították, a legutóbbi, szeptember végén kidolgozott elképzelés arról szólt, hogy a Neckarwestheim 2 és az Isar 2 erőművet 2023 tavaszáig üzemben tartják.

Németországban a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után határozta el az akkori, Angela Merkel vezette kormány, hogy szakítanak a nukleáris energia használatával, vagyis fokozatosan, bő tíz év alatt – 2022 végéig – leállítják mind a 17 atomerőművet, és az így kieső termelést hosszabb távon a megújuló forrásokra épülő energiatermelés kiterjesztésével pótolják. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik