Gazdaság

Minden óvoda bezár a XV. kerületben, 400-an szüntetik be a munkát

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Polgári engedetlenségre készülnek az óvodai dolgozók: ezért a budapesti kerület összes tagóvodája bezár egy napra, az intézmények nem tudnak majd gyermekeket fogadni.

A XV. kerületi óvodák dolgozói nem fogják felvenni a munkát október 21-én pénteken, ezzel akarják felhívni a törvényhozók figyelmét a gyermekekkel dolgozók problémáira, a magyar köznevelés, közoktatás méltatlan helyzetére – adták hírül egy Facebook-posztban. A kerületben az óvodás korú gyermek nevelését jelenleg 3 összevont óvoda látja el, a munkabeszüntetésben 400 dolgozó vesz részt.

“Mint tapasztaljátok saját bőrötökön, az óvodákban dolgozó kollégák (is) mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek az alacsony fizetések miatt, ráadásul sokan kényszerültek hivatásukat feladni a megalázóan alacsony, megélhetésre nem elegendő fizetések miatt. Számos, a megbecsülésünkre, bérrendezésünk változtatására irányuló kezdeményezésben vettünk részt (panaszkodtunk, sztrájkoltunk, tüntettünk, stb): minden módon igyekeztek pedagógusaink, illetve az oktatást, nevelést segítő munkatársak, technikai dolgozók kifejezni, hogy változtatást szeretnének, jobb, emberhez méltóbb fizetésre van szükségük… …Továbbá kiállunk azon kollégák, iskolában, szakszolgálatoknál, bölcsődékben dolgozók mellett is, akik különböző okok miatt (anyagi, megfélemlítés, stb.) nincsenek abban a helyzetben, hogy esetleg csatlakozhassanak kezdeményezésünkhöz” – írták.

A sztrájkolók azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék, továbbá, hogy – szintén visszamenőlegesen – emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik