Belföld

Szabad Európa: A kormány felgyorsítja a pedagógusbér-emelés ütemét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar kormány által korábban közölt 2028 helyett már 2026-ban elérhetik a magyar pedagógusbérek a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa.

Egy névtelenségét kérő forrást szerint „sokkal jobb lesz a magyar helyreállítási terv, mint az uniós tagállamok többségéé”, miután az utóbbi időben nagyon felgyorsultak a tárgyalások az egyre rugalmasabb magyar kormánydelegáció és az Európai Bizottság között. Így Brüsszelnek nagyon jelentős változást sikerült elérnie a magyar terveket illetően.

Ezek egyike például, hogy

a kormány előrehozza a pedagógusbér-emelések ütemét eredeti terveihez képest.

A bizottság már hónapokkal ezelőtt is nehezményezte a magyar pedagógusok bérhelyzetét: érvelésük szerint az egyik fő oka a pedagógushiánynak az, hogy a tanári fizetések az OECD-tag uniós országok közül itt a legalacsonyabbak, az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csupán 58–66 százalékát teszik ki.

A kormány eredetileg azt vállalta, hogy 2028-ig a diplomásátlagbér nyolcvan százalékára emeli a tanárok fizetését, a bizottság azonban túl távolinak ítélte meg a határidőt.

A lap forrásai azt állítják, hogy az elmúlt napokban a kormány elfogadta a bizottság által javasolt új ütemtervet, miszerint már 2026-ban eléri a magyar pedagógusok fizetése a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát.

Ez még mindig a bizottság által kért minimumszint, ugyanis Brüsszelben azt tartanák jónak, ha a magyar pedagógusbérek legalább a diplomásátlagbér szintjén lennének.

A Szabad Európa hozzáteszi: Brüsszelben elégedettek a magyar antikorrupciós intézkedésekkel, így már nagyon sokan szinte biztosra veszik, hogy a bizottság nem indítványozza majd a nekünk járó uniós költségvetési források egy részének felfüggesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik