Gazdaság

Sokakat foglalkoztat, mit érdemes kezdeni a korábban vásárolt állampapírokkal

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Egyre többek fantáziáját mozgatják meg a 11 százalék feletti kamattal elindított új lakossági állampapírok. A még mindig rendkívül alacsony betéti kamatok közül kimagaslik az állam ajánlata, de a korábban jónak tűnő állampapírok lecserélése is jó befektetés lehet. Az Azénpénzem.hu járta körbe, mit érdemes az utóbbi ötlettel kapcsolatban mérlegelni.

Annyira kiemelkedik még a lakossági állampapírok eddigi mezőnyéből is a 11,32 százalékos induló kamattal múlt héten kibocsátott új Bónusz Magyar Állampapír és a 11,75 százalékos induló kamatot adó Prémium Magyar Állampapír, hogy 2 nap alatt 300 milliárd forintot jegyzett belőlük a lakosság. Viszont mint írják, idén eddig folyamatosan cserélték le a megtakarítók a korábbi állampapírjaikat újabbakra, sőt ki is vontak pénzt ebből a befektetési formából. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb elemzése szerint szeptember végéig hiába teljesült az éves bruttó lakossági állampapír-kibocsátási terv 86 százaléka, valójában a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya szeptember végén 8762 milliárd forint volt, ami 1151 milliárd forinttal kevesebb, mint 2021. év végén.

Mivel az új papírok jóval többet fizetnek, mint bármely eddigi lakossági állampapír, jellemzően a csere jó megoldás. De a szakportál szerint senki nem ússza meg, hogy alap számításokat ne végezzen a saját befektetésével kapcsolatban. Nem mindegy ugyanis, milyen papírunk van, nem mindegy, mikori a lejárat, és főként nem mindegy, milyen árfolyamon tudjuk visszaváltani. Áttekintették azt is milyen lehetőségek vannak új befektetésre, majd a cseréket vették górcső alá.

Állampapírcsere

A cikk szerint ha már látjuk, mibe tennénk a pénzünket, nekiállhatunk számolni, hogy a mostani befektetésünk mennyit hoz. A legtöbbet idén a volt „szuperállampapírból”, a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP Plusz) váltottak vissza. Ennek kamata sávosan emelkedik, így jelenlegi kamata attól függ, ki mikor vette. (A kamat mértéke az első félévben évi 3,5 százalék, a második félévben évi 4 százalék, a 2. évben évi 4,5 százalék, a 3. évben évi 5 százalék, a 4. évben évi 5,5 százalék, az 5. évben évi 6 százalék.) Ha valaki végig megtartja, akkor lesz 4,95 százalékos éves hozama.

Megállapítják, hogy:

  • A mostani emelkedő infláció mellett, biztos, hogy a 11 százalékos induló kamatozású, majd inflációnál 0,75 vagy 1,5 százalékponttal többet fizető állampapír jobb befektetés lenne.

A MÁP Plusz a kamatfordulókor egy hétig 100 százalékos árfolyamon visszaváltható, így nem veszítünk semmit, ha a közeljövőben érkezik el ez az időpont, és akkor váltjuk vissza. Más időpontban 99,5 százalékon veszi vissza a kincstár és 99 százalékon a többiek. De még az 1 százalékos veszteség mellett is jobban járunk, ha lecseréljük ezt a papírt. Ettől kezdve persze más lesz a befektetésünk lejárata, ami attól függ, mit választunk. Diszkont kincstárjegyet, Prémium papírokat vagy Bónuszt.

A cikk alapján érdemes lehet az ugyancsak inflációkövető, korábbi Prémium Magyar Állampapírok újra cserélése is, hiszen jelenleg ezek csak maximum 6,6 százalékos kamatot adnak, szemben a 11,75 százalékkal. Kérdés, hogy melyikből van éppen, az mikor árazódik át. Ezeknél a papíroknál ki kell számolni, mennyit veszítünk a visszaváltással, az átárazódásig pedig mennyit nyerünk a magasabb kamattal.

Kiemelt kép: Ügyfélszolgálati munkatárs a gyöngyösi kincstári állampapír értékesítési ponton az iroda megnyitásának napján 2020. június 30-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik