Gazdaság

400 milliárdos veszteség a lakossági befektetéseknél, a tőzsdei- és állampapírpiac esése miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hiába érkezett februárban személyi jövedelemadó-visszatérítés, fegyverpénz és 13. havi nyugdíj formájában mintegy 1000 milliárd forint a családokhoz, a pénzt nemzetgazdasági szinten a jelek szerint az utolsó fillérig elvihették a kiadások – írja a Napi.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataira hivatkozva. A statisztikából az derül ki ugyanis, hogy a háztartások értékpapírszámláin mindössze 606 milliárd forintnyi friss megtakarítás keletkezett az első félévben szemben a tavalyi 652 milliárd forinttal. Pedig a megnövekedett inflációs környezetben sokan keresik a lehetőségeket, mibe tegyék a megtakarításukat annak érdekében, hogy az megőrizze az értékét.

Az idén az értékpapírszámlákon egyelőre nincs nyereség, a háztartások az első félévben csaknem 400 milliárd forintos veszteséget halmoztak fel részben a tőzsdék, részben az állampapírpiac esése miatt. A befektetett friss pénz és a veszteség eredőjeként június végén 16 139,4 milliárd forint volt a kisbefektetők értékpapírszámláin, ami az egy évvel ezelőttihez képest jó 9 százalékos növekedés, de elégedettségre nem adhat okot a jelenlegi inflációs környezetben.

Kitérnek arra is, hogy a háztartásoknál lévő állampapírok állománya az idén gyakorlatilag stagnált, az első félévben mindössze 87 milliárd forint volt a friss beáramlás, ami kevesebb, mint a teljes állomány 1 százaléka. Júniusban csaknem 100 milliárd forintot vont ki a lakosság az állampapírpiacról, amihez valószínűleg annak is köze van, hogy ebben a hónapban van a kamatfordulója a Magyar Állampapír Plusz (máp+) első sorozatának, amelybe 529 milliárd forintnyi friss megtakarítás került. E papírokat június végén veszteség nélkül adhatták el a befektetők, hogy másba tegyék a pénzüket, ha keveslik az állam által nyújtott, a 2024/1-es sorozatra járó aktuálisan 5 százalékos kamatot.

Az állampapírban gondolkozók számára az inflációt követő kötvény lehetett jó megoldás a máp+ helyett, bár a fix kamatozású, sokáig csak az intézmények által vásárolt kötvények is jóval többet fizetnek már, mint az egykor szuper jelzővel illetett lakossági papír. Az értékpapír-statisztika szerint azonban a visszaváltások csak egy része kerülhetett újfent valamilyen állampapírba, a befektetők inkább más megtakarítási formát választottak.

Megemlítik még, hogy a lakosság abszolút kedvence az idén eddig a tőzsde, azon belül is az OTP-részvény. Banki részvényekbe hat hónap alatt 392 milliárd forintnyi friss tőke került, annak ellenére is ez a kisbefektetők kedvenc értékpapírja az idén, hogy a háztartások vesztesége fél év alatt már 270 milliárd forintnál járt. Az OTP pedig az idén sok kihívással kell szembe nézzen: leánycégei érintettek az orosz-ukrán háborúban, a kormányzati különadók, tranzakciós illeték szintén érinti a bankot, a hitelezési moratórium és a kamatstop hosszabbítása ugyancsak veszteséget eredményezhet, emellett a kamatemelések miatt a hitelpiac szűkülésére is számítani kell. A gazdasági válságok általában véve sem kedveznek az olyan ciklikus ágazatoknak, mint a bankszektor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik