Gazdaság

Lehidalhatnak az első villanyszámlától, akik éjszakai árammal fűtenek

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az eddig olcsó éjszakai áramnál húzós lehet az átlagfogyasztás feletti számla.

Nem vagyok átlagfogyasztó?

– kérdezte egyik olvasónk, utalva arra a kormányígéretre, hogy az átlagfogyasztásig nem emelkedik a rezsi. Mivel kis lakásban él, eddig azt hitte eddig magáról, hogy átlagfogyasztó. Ám mint kiderült, nagyon is húsba vágóan érinti az új rezsiszabály, a korábbinál jóval magasabb villanyszámlát kap.

40 négyzetméter nem fér bele az átlagba

Mint mondta, 40 négyzetméteres lakásban élnek, nem csinálnak nagy meleget, és semmi luxus nincs náluk. A ház, amelynek első emeletén élnek, 40 éves. Átalánydíjasok, a havi átlagos fogyasztásuk csak a hőtárolós villanykályhára körülbelül 355 kWh/hó. A kályha éjszakai áramról megy, ami azt jelenti, hogy külön átlagfogyasztás vonatkozik rá (havi 210, évi 2523 kilowattóra).

Éjszakai áram

Az éjszakai áram vezérelt villamosenergia-szolgáltatást jelent, amely szakaszosan, a szolgáltató által meghatározott időszakokban érhető el. Vagyis nevével ellentétben nem kizárólag éjszaka, hanem naponta, összesen minimum 8 (a nyári időszámítás idején 7) óra időtartamra biztosít villamosenergia-ellátást a szolgáltató. Általában az elektromos forróvíztárolók (villanybojlerek), vagy villamos hőtároló kályhák működtethetőek kedvezően a vezérelt, külön mért áramkörön. A „B” Alap árszabás (amit a köznyelv éjszakai áramnak nevez) külön mért, vezérelt fogyasztásmérővel rendelkező lakossági ügyfelek számára nyújt kedvező árú villamosenergia-ellátást. (Forrás: MVM)

Csakhogy mint olvasónk írja, átlagfogyasztással nem tudják kifűteni a 40 négyzetméteres kislakást – náluk éves szinten 4260 kWh-t igényel a fűtés.

Ez azt jelenti, hogy augusztus 1-jétől

  • az eddigi havi 8200 forint helyett majdnem a duplájába, mintegy 14 ezer forintba fog kerülni nekik a fűtés.
  • Éves szinten pedig majdnem 70 ezer forinttal kerül többe, mint eddig.

Mint olvasónk felhívta rá a figyelmünk, ennek oka az is, hogy az egyébként olcsóbb éjszakai áramnál a rezsicsökkentett ár több mint két és félszerese lett a lakossági piaci ár, nem úgy mint a nappalinál, ahol kevesebb mint kétszeres árat kell megfizetni az átlagfogyasztás felett. Az MVM díjszabása alapján ugyanis míg

  • a nappali áram rezsicsökkentett áron bruttó 36,386 forint/ kWh,
  • az éjszakai áram 22,962 forint kilowattóránként.

Vagyis a nappali áram rezsicsökkentett áron majdnem 60 százalékkal drágább. Ám az átlagfogyasztás felett fizetendő lakossági piaci árnál már megközelíti az éjszakai áram díja a nappaliét, mert

  • a nappali áram lakossági piaci ára bruttó 70,104 forint/kWh,
  • az éjszakai áramé pedig 60,935.

A lakossági piaci ár tehát nappali áramnál a rezsicsökkentett ár csaknem duplája (1,92-szerese) lett, az éjszakai áramnál viszont 2,65-szörösét kell fizetni. Így lakossági piaci áron már csak 15 százalékkal olcsóbb az éjszakai áram, nem 60 százalékkal.

Ez pedig nagyon nem mindegy azoknak, akik áramos fűtésre rendezkedtek be, éjszakai árammal.

A levelet író családnál a többi áramfelhasználás nappali óráról megy, amire külön jár nekik a 2523 kWh-s átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett ár. A nappali áramból egyébként havi 140 kWh-t fogyasztanak csak, azaz évi 1680 kWh-t, így itt van némi mozgásterük. Úgy döntöttek, előre menekülnek, ezért egy fűtésre optimalizált klíma felszerelését tervezik, hogy azzal egészítsék ki az eddigi fűtést. Azaz úgy próbálják kialakítani az új életüket, hogy az éjszakai és a nappali áramnál is az átlagfogyasztás alatt tudjanak maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik