Gazdaság

Mi lesz a NIF Zrt. nélkül Budapest fejlesztésével?

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke Facebook-bejegyzésben reagált arra a hírre, miszerint – több más cég mellett – a kormány megszünteti az állami fejlesztő NIF Zrt-t is.

Miközben a kormány korábban folyamatosan Budapest és az agglomeráció fejlesztését hirdette, a választások óta rükvercbe kapcsoltak. Előbb száműzték a Budapest Fejlesztési Központ nevéből a főváros nevét, és átnevezték Nemzeti Közlekedési Központtá. Majd döntöttek ennek beszántásáról. Megkezdődött a projektek átadása zömében a NIF részére. Majd bezárják azt is.

Balogh Samu szerint a kérdés most már az, hogy mi lesz így Budapest és az agglomeráció fejlesztésével? „Hogyan kívánja a kormány csökkenteni a naponta Budapestre zúduló autóforgalom nagyságát? Mi lesz konkrétan a HÉV-ek fejlesztésével?”

Karácsony Gergely kabinetfőnöke emlékeztetett rá: a HÉV-eket még Tarlós István adta át a kormánynak, azóta hiába várnak a járművek és a vonalak fejlesztésére.

A mellékelt látványterven látható, hogy miről szóltak az ígéretek. Alatta pedig a valóság. Az állami HÉV-eknek eddig egyetlen járműfejlesztési sikere volt: lefestettek zöld-fehérre néhány, vidékről idehozott bézét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik