Gazdaság

Állami cementgyárat építene a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Nem volt viszont bebetonozva öt állami cég.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány az építőipari alapanyag-ellátás biztosítása érdekében egyetért azzal, hogy Magyarország területén állami tulajdonú cementgyár épüljön. A beruházás előkészítéséért Lázár János (képünkön) és Palkovics László a felelős.

Orbán Viktor kormányfő a technológiai és ipari minisztert, illetve az építési és beruházási minisztert bízta meg azzal, hogy gondoskodjanak „a meghatározott cél” elérése érdekében megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről, és annak
eredményéről számoljanak be a kormánynak az év végéig. A feladat végrehajtásában a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének is közre kell működnie.

Egy másik döntés szerint közben év végével megszűnik öt állami cég. A kormány rendelete szerint eddigi tulajdonosuk, a Lázár János által irányított Építési és Beruházási Minisztérium január elsejétől veszi át a társaságok állami feladatait.

Az érintett cégek:

  • NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (főtevékenysége: út, autópálya építése),
  • NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (főtevékenysége: üzletviteli, vezetési tanácsadás),
  • Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (főtevékenysége: épületépítési projekt szervezése),
  • BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (főtevékenysége: mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás),
  • BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. (sportlétesítmény működtetése).

Az államháztartási törvény szabályai szerint az átadás-átvétellel összefüggő feladatok végrehajtásáért felelős személyt Lázár János jelöli ki. Az államot maga a miniszter képviseli a társaságok tagsági, részesedési jogviszonyait, adósságot keletkeztető ügyleteik esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik