Gazdaság

Engednek az oroszok? Újraindul a gázszállítás Európa felé

Kőhalmi Péter
Kőhalmi Péter
Úgy tűnik, újraindítják a gázszállításokat a legfontosabb európai-orosz gázvezetéken, az Északi Áramlat 1-en keresztül. Ennek hatására pénteken esni kezdett a földgáz ára, ám a piacokon továbbra is attól tartanak, hogy újabb leállások várhatók az előttünk álló tél folyamán.

Alekszander Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön bejelentette, hogy tartják magukat a korábbi ütemtervhez, így  megkezdőhet a szerződések szerinti gázmennyiségek leszállítása az Északi Áramlat 1 vezetéken –  idézi a Bloomberg a Tassz hírügynökség jelentését. A hálózati adatok azt tükrözik, hogy a szállítások várhatóan szombaton, közép-európai idő szerint hajnali 2 órától indulnak újra, a normál kapacitás mindössze 20 százalékának megfelelő szinten, vagyis a Moszkva által szükségesnek tartott szerelési munkálatok előtti mértékben.

A Gazprom legutóbb szerdán reggel állította le a földgáz szállítását a vezetéken keresztül, arra hivatkozva, hogy az egyetlen üzemben maradt gázszivattyú-blokkot javítani szükséges. A társaság szerint a vezeték belépési pontjánál működő turbinának 1000 óránként műszaki karbantartáson kell átesnie. Ez körülbelül 42 naponta történik, a következő ellenőrzés október közepén esedékes. Az európai döntéshozók körében ugyanakkor rendszeresen aggodalomra ad okot az, hogy amikor Oroszország karbantartás miatt leállítja az Északi Áramlatot, az esetleg nem indul újra.

Nincs bizalom Moszkvával szemben

A mostani bejelentés hatására az Európában irányadónak számító amszterdami gáztőzsdén a határidős kontraktusok jegyzése mintegy 9,5 százalékot zuhant, ami a legnagyobb napon belüli esés volt március óta. Az áresést azonban mérsékelte, hogy a kereskedők figyelembe vették annak kockázatát, hogy a vezetéket ismét leállíthatják.

Európában egyre inkább arra számítanak, hogy a hidegebb hónapok során folyamatosak lesznek a leállások amiatt, hogy az orosz fél nyomás alatt tartsa az uniót – válaszul az ukrajnai háború miatt kivetett szankciókra. Németország már közölte, hogy a tél folyamán nem számít az Északi Áramlaton át érkező gázra.

A Gazprom egyébként már júliusban, nem sokkal a vezeték szezonális karbantartása után műszaki problémákra hivatkozva visszafogta a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül. A cég arra hivatkozott, hogy a nemzetközi szankciók megzavarták a karbantartást és a javításokat. Ez a lépés súlyosbítja az európai energiaválságot, az EU azonban felkészült a zavarokra. Tekintettel a közelgő fűtési szezonra, a gáztárolók töltöttsége két hónappal hamarabb elérte a megcélzott szintet, ami enyhíti a közvetlen veszélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik