Belföld

Szijjártó: Nyugodtan nevezhetnek a Gazprom bármijének

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság. Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet – mondta Szijjártó Péter az atv.hu-nak adott interjújában. A külügyminiszter ennek kapcsán úgy fogalmazott:

Ha az az ára annak, hogy a magyar embereknek lesz elég földgáza télre és senki nem kerül abba a méltatlan helyzetbe Magyarországon, hogy ne legyen gáz ahhoz, hogy fűtsön, fürödjön vagy főzzön, akkor nyugodtan nevezhetnek a Gazprom bármijének.

Szijjártó ezt követően hangsúlyozta: ő egy dologért felelős ebben a tekintetben, az pedig az, hogy legyen Magyarországon annyi földgáz, hogy abból mindenki korlátozásmentesen tudjon fogyasztani.

Azzal kapcsolatban, hogya kormány tud-e segíteni abban, hogy az iskolákban, óvodákban legyen elég gáz ahhoz, hogy a gyerekeknek ne hidegben kelljen ott lenniük, úgy vélekedett, hogy biztos abban, hogy ha ezek a vészjelzések beérkeznek a kormány releváns minisztériumaihoz, akkor ott a megfelelő intézkedések meg fognak történni.

Azért nem, mert ez két vállalat közötti szerződés, a szerződésben foglalt árformulát azért nem tudom elmondani, mert az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat

– felelte arra a kérdésre, miért nem tudhatjuk meg, mennyiért vesszük az orosz gázt. Szijjártó egyébként „politikai lufinak” tartja azokat a vélekedéseket, miszerint mi vesszük a legdrágábban.

A külügyminiszter az interjúban elmondta azt is: nincs napirenden, hogy Orbán Viktor Moszkvába utazzon. A miniszterelnök telefonon sem tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, tette hozzá,

A pénteken Budapestre érkező David Pressmant pedig úgy értékelte:

ha az a kérdés, hogy veszélyes-e az új amerikai nagykövet: nem.

Paks II. kapcsán Szijjártó egyébként jelezte: egyetért Lázár Jánossal, aki ősbűnnek nevezte korábban, hogy Paks II. jövőre még nem termel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik