Nagyvilág

A Gazprom leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton, szerelnek

Sascha Steinbach / MTI / EPA
Sascha Steinbach / MTI / EPA

A Gazprom három napra leállította a földgáz szállítását Északi Áramlat vezetéken. A gázszivattyúzását moszkvai idő szerint augusztus 31-én hajnalban állították le az egyetlen üzemben maradt gázszivattyú-blokk javítása miatt – írta a TASZSZ.

A megfigyelési adatok szerint közép-európai idő szerint hajnali 1 óra után a szállítás 14 437 484 kilowattóráról 10 ezer kilowattórára, 6 óra után pedig nullára csökkent.

A Gazprom Seeburger információs platformon közzétett közleménye szerint a munka befejezése után 33 millió köbméternyi gázt szállíthat majd a vezeték naponta.

Július 27. óta az Északi Áramlat gázvezeték több gázturbina leállása miatt maximális kapacitásának töredékén, mintegy 20 százalékán üzemel. Az egyik turbinát – amelyet a Siemens Energy gyártott Kanadában – Montrealba küldték javításra. A javítás után azonban a nyugati hatóságok hezitáltak azon, hogy a háborús szankciók hivatalos akadályát jelentik-e annak, hogy visszaszolgáltassák a turbinát.

A múlt héten – egyebek között a gázvezeték közelgő leállásának hatására – a gáz ára Európában elérte az 1000 m3-enkénti 3000 dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik