Gazdaság

Erdőkért és földügyekért felelős államtitkár: Szokásos baloldali hazugság, hogy csökken az erdők területe

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani – mondta a Magyar Nemzetnek a napokban életbe lépett, fakitermelésre vonatkozó intézkedéssel kapcsolatban Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Zámbó szerint az elhúzódó orosz–ukrán háború és „a brüsszeli szankciók” miatt energiaválság alakult ki Európában. Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítására enyhítette a fakitermelés szabályait – magyarázta.

Azt azonban le kell szögezni, hogy az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

Zámbó beszélt arról is, hogy az idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, de kitért arra is, hogy „évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani”.

Az államtitkár szerint

nem csökken az erdők területe és semmiféle erdőirtásról nincs szó, ezek szokásos baloldali hazugságok.

Pedig nem csak ellenzékiek tiltakoztak az intézkedés miatt, Cser-Palkovics András fideszes polgármester is nemtetszését fejezte ki a napokban:

Kapcsolódó
Nem engedi Fehérvár fáit Cser-Palkovics
A frissen ültetett és az öregecske erdőket is békén hagyná a fideszes polgármester, aki több jogot szeretne az önkormányzatoknak is.

Hozzátette: az új, veszélyhelyzeti kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz, amelyek alkalmazását továbbra is független hatóság ellenőrzi. „Védett területeken a természetvédelmi hatóság is vizsgálódhat, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek” – nyilatkozta.

Zámbó úgy gondolja, még előnyünk is származhat a módosításból. „Lehetővé válik, hogy több arra alkalmas állomány sarjról is felújítható legyen – ­szigorúan hatósági engedélyhez kötve. Mindez adott esetben rendkívül hasznos lehet, hiszen a fakitermelés után gyorsabban erdősül újra a terület”.

Kapcsolódó
A kormány döntése miatt védett erdők végezhetik tűzifaként?
Egy kormányrendelet szélesre tárja a kaput a tűzifa kitermelése előtt a természetvédelem rovására. Védett erdőkben is lehetővé teszi a tarvágást, csökkenti a vágásérettség korát, eltörli az őshonos fajok telepítési kötelezettségét.

Az erdők tarvágása és a nemzeti parkok területének eladása miatt péntekre tüntetést szerveztek környezetvédők a Kossuth térre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik