Belföld

Nem engedi Fehérvár fáit Cser-Palkovics

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A frissen ültetett és az öregecske erdőket is békén hagyná a fideszes polgármester, aki több jogot szeretne az önkormányzatoknak is.

A Székesfehérvár tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba – szúrta ki Cser-Palkovics András polgármester Facebook-üzenetét a Magyar Hang kedden. Az új kormányrendeletre reagált, ami az ország erdeiben az energiaválságra hivatkozva megkönnyíti a fakitermelést. A fideszes városvezető így fogalmazott:

Egy évtizede dolgozunk közösen azért, hogy az erre alkalmas területeket fásítsuk, erdőket telepítsünk és ezzel kialakítsuk Fehérvár tüdejét, ami ellensúlyozza a gazdaságunk által okozott környezet terhelést.

A Fehérvár Tüdeje programhoz a kormányt is milliárdokkal járult hozzá, így fel sem merülhet a fiatal erdők kivágása. A városban és környékén folytatódnak az ültetések, sőt a falopások elkerülésére fokozni akarják az erdők védelmét. „Várhatóan az erdőkben húzódó földutakat sorompóval fogjuk zárni és járőrözésekre is sor kerül” – közölte Cser-Palkovics.

A polgármester szerint a város területén lévő védett, idősebb erdők kivágásának veszélye nem fenyeget, ellenben a magánerdőkben előfordulhat. Székesfehérváron viszonylag kevés háztartás fűt fával, így abban a helyzetben van a város, hogy „nem kell egy azonnali energetikai katasztrófa fenyegetése miatt figyelmen kívül hagynunk egy hosszabb távon jelentkező, de hatását már most is (ld. aszály) határozottan éreztető klímakatasztrófát”. Hozzátette, van olyan település az országban, ahol viszont emberélet kérdése a fafűtés. Végül odaszúr kicsit:

Fontos lenne tehát, hogy az ilyen kérdésekben legyen hatásköre az önkormányzatoknak, mert nem ritkán a globális, országos problémákra lokálisan születhetnek meg leghatékonyabban a döntések. Ez pedig pontosan ilyen terület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik