Gazdaság

A gáznál eltérő lesz a téli és nyári átlagfogyasztás, ami felett piaci árat kell fizetni

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A rezsicsökkentés megnyirbálásáról szóló rendelet rögzíti, hogy a lakossági fogyasztó a kedvezményes (rezsicsökkentett árú) mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, melynek alapján a kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti részt számlázza lakossági piaci áron. Mi úgy értelmeztük ezt, hogy havonta nézik, időarányosan túllépjük-e az átlagfogyasztást.

A rendeletben viszont az is szerepel, hogy „a földgázfelhasználói adatszolgáltatáson (ez a diktálás – a szerk.) vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni”. Hogy ez pontosan mit jelent, arról most kaptuk meg az MVM válaszát.

Ebből kiderül, hogy

  • aki havonta diktál, annak havi szinten (kiállított számlánként) nézik majd, hogy a fogyasztó az átlagfogyasztás alatt és felett mennyit fogyaszt. A kedvezményes mennyiség naparányos részét kapja kedvezményes áron, az e feletti mennyiséget II. áron (vagyis nem rezsicsökkentett áron) számolják el minden számlában. Ez igaz áramra és gázra is a részszámláknál.
  • A gáznál viszont az elszámolószámlában fogyasztási jelleggörbe szerint számítják az adott időszakra az adott mennyiségére jutó kedvezményes részt.
  • Átalánydíjasoknál  az egyetemes szolgáltató az adott fogyasztási helyre megállapított mértékadó éves fogyasztást veszi alapul, az alapján számítják havonta a rezsicsökkentett és a lakossági piaci árat. Az éves elszámolásnál pedig a földgázra az elszámolószámlában a fogyasztási jelleggörbe szerint számítják az adott időszak adott mennyiségére jutó kedvezményes részt. (Az áramnál az elszámoló számlában is a naparányos kedvezmény számítást alkalmazzák.)

Tehát helyes volt a Portfolio megfejtése, hogy a gáznál az átalánygörbe alapján számítják ki a kedvezményes részt. Ami azt jelenti, hogy télen és nyáron, vagy inkább helyesebb úgy fogalmazni hogy hónapról hónapra más lesz az átalánygörbe alapján korrigált átlagfogyasztás. Magyarán nem a 144 köbméteres havi átlagfogyasztással fognak számolni, hanem azt korrigálják a jelleggörbe alapján.

Időközben kikerült az MVM oldalára egy kérdezz-felelek sor (GYIK), külön áramra, és gázra is, amiben rengeteg gyakorlatias információt lehet találni. A földgázra vonatkozó részben szerepel például a következő kérdés:

  • Ha éves szinten belefér a kedvezményes mennyiségbe, számít, ha télen használok sok földgázt?

És a válasz:

  • NEM.

A magyarázat szerint a kedvezményes mennyiség éves szinten, de időarányosan biztosított felhasználási helyenként 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között. Ettől függetlenül az adott számlában az idő- és fogyasztási jelleggörbe szerint adható kedvezményes mennyiség feletti mennyiséget hirdetményi áron kell fizetni.

A vonatkozó rendelet szerint a jelleggörbe az éves gázfogyasztás naptári hónapokra (vagy ennél kisebb időegységre) eső részének százalékos arányát tartalmazza.

Ez alapján átszámoltuk, hogy mennyi lesz az egyes hónapokra az a gázmennyiség (köbméter), amit rezsicsökkentett áron kaphatnak meg a családok. Piaci árat csak ezek felett a mennyiségek felett kell fizetni majd.

Januárban például nem 144 köbméter felett kell majd piaci árat fizetni, hanem csak bő 335 köbméter felett, júliusban viszont már szűk 14 köbméter felett piaci lesz az ár.

Kiszámoltuk egy példán keresztül azt is, mennyivel kevesebb lehet a gázszámla, így, hogy a jelleggörbével havonta korrigálják, mekkora mennyiséget vesznek figyelembe átlagfogyasztásként. Példaszámításunk szerint a jelleggörbés korrekció nélkül éves szinten 708 720 forint lehetett volna a számla, korrekcióval azonban mindössze 334 067 forint lehet. Azaz kevesebb, mint a fele. És mint az ábrán is látszik, a téli hónapokban jóval kevésbé fog elszállni a számla, mintha nem lenne a korrekció.

Természetesen ha más az éves fogyasztás havi megoszlása, akkor más összeg fog kijönni havonta és éves szinten is.

Többgenerációs családi házaknál ez a szabály

A GYIK-ben benne van a válasz arra is, mi lesz a többgenerációs családi házak számlázásával, ahol egy mérő méri több lakás fogyasztását. Azt írják, hogy az éves kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként (mérőnként) jár. Így a felhasználási helyen belüli lakások száma nem módosítja a kedvezményes mennyiséget. A lakásonkénti kedvezményes mennyiség elérésére akkor van mód, ha az egyes lakások önálló mérése kiépül, és mint önálló felhasználási helyre szerződnek le rá.

Vagyis ha egy mérő van, nem tudják lakásonként figyelembe venni a fogyasztást. Ha egy mérő van, a felhasználási helyen belüli lakások száma nem módosítja a kedvezményes mennyiséget – szögezik le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik