Gazdaság

Ezért volt annyi futár a keddi kata-tüntetéseken

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Nyilván mert katáznak. Az ételkiszállító cégek vizsgálják a lehetőségeiket most.

Feltűnő volt, mennyi ételfutár vett részt a budapesti (és amúgy a vidéki) kata-tüntetéseken is. Sokan a woltos és foodpandás uniformisban, biciklin, robogón, rolleren vonultak a városokban tiltakozni. A Telex utánajárt a miérteknek.

Az ok, hogy a legtöbb futár katázik, kiszámlázza munkáját az ételkiszállító cégeknek. Megkereste a lap a két nagy vállalatot, a Wolt szűkszavúan reagált, mondván vizsgálják, mit tegyenek. Fennakadás emiatt nem volt a szolgáltatásban. A Wolt egyébként nem szervezett tüntetőket, minden futáruk saját szakállára csatlakozott a demonstrációhoz.

Kapcsolódó
„Művész vagyok, nem taxis” – képgaléria a katatüntetésről
Sima Kossuth téri demonstrációnak indult kedden délelőtt a kata módosítása elleni tüntetés, aztán a résztvevők a tiltakozás erősebb formája mellett döntöttek. A 24.hu fotósainak képgalériája.

„Jelenleg értékeljük a kialakult helyzetet, a lehetőségeket, az esetleges változásokat pedig először futárpartnereink felé fogjuk majd kommunikálni” – ezt már a Foodpanda közölte a Telexszel. Náluk sem volt fennakadás, szervezetileg ők sem vettek részt a tüntetésen.

A parlament kedden fogadta el nagy kapkodással a jogszabályt, ami az eddig a kisvállalkozóknak kifejlesztett kata adónem radikális átalakításával jár. Dióhéjban: szeptembertől azok katázhatnak, akik magánszemélyeknek állítanak ki számlát, ez pedig százezreket érint majd az országban. Szinte minden létező szakmai szervezet tiltakozott a döntés ellen, még a kormánnyal egy platformon lévő iparkamarák is elsietettnek mondták a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik