Gazdaság

A külföldi média is felkapta a fejét a kata-tüntetésre

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Reuters, Bloomberg, Szabad Európa, mind beszámoltak a keddi kata-felkelésről.

A nemzetközi médiát is elérte a katás változtatások és tüntetések híre kedden. A Reuters hírügynökség arról írt, hogy mintegy ezer tüntető blokád alá vont egy központi budapesti hidat egy adóváltoztatás miatt. Azt írják, mintegy három órára lezárták a (cikkben meg nem nevezett) Margit hidat a tüntetők, akik komoly rendőri készültség mellett azt kiáltozták: „vonják vissza!”

A Reuters megjegyzi, Orbán Viktor kormányfő 2010 óta a legkeményebb kihívásokkal néz szembe: két évtizedes csúcson jár az infláció, zuhanóban a forint értéke és a demokráciahiány miatt kérdéses az uniós források sorsa is. A mostani tüntetés a brit hírügynökség szerint az első komolyabb kormányellenes demonstráció Orbán tavaszi újraválasztása óta.

Kapcsolódó
Hídblokád és futárfelkelés: a kata-módosítás ellen tüntettek a fővárosban
Eredetileg a Kossuth téren tiltakoztak, aztán blokád alá vonták a Margit és Erzsébet hidakat is. Folytatás következik szerdán.

A híroldal tüntetőt is megszólaltatott, a dietetikai tanácsokat adó Károlyi Katalin például azt mondta, az új adóteher mellett nem lesz értelme folytatnia a munkáját, ami az egész családja megélhetését sodorja veszélybe. A Magyar Orvosi Kamara tiltakozását is megemlítették.

Végül összefoglalja a cikk a helyzetet, hogy a katás adózás mennyire népszerű volt az alacsony adóteher és csekély adminisztráció miatt, a kedden elfogadott törvény miatt mennyire sokan kiesnek a hatálya alól, és hogy a kormány szerint csak a bújtatott foglalkoztatást és kiskapuk kihasználását akarták megakadályozni. Egy adószakértőt idézve azt írják, 400-500 ezer ember eshet ki így a katázásból.

A tüntetésről beszámolt a Bloomberg üzleti lap, a Szabad Európa is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik