Gazdaság

Karácsony Gergely: Nem lesz jegy- és bérletáremelés

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Facebook-bejegyzésben reagált Karácsony Gergely arra, hogy a kormánypárti média szerint jelentősen emelkednek a BKV tarifái.

Szerintetek mennyit foglalkozott a sok tízmilliárd adóforintból működő híresen pártatlan és tisztességes közmédia (haha) a budapesti, ahogy ők fogalmaznak »jegyáremeléssel«? És mennyit a fideszes önkormányzatok tényleges, konkrét jegyáremelésével?

Karácsony szerint a megfejtés annyira egyértelmű, hogy le se kell írnia. Pedig, ahogy az az alábbi grafikán is látszódik, „nem feltétlenül ördögtől való ötlet az emelés”, ennek ellenére a vonaljegyek és a bérletek ára marad Budapesten a 2014 januárja óta érvényes szinten, csupán a főleg turisták által vásárolt termékek, például a 24 vagy 72 órás jegyek és a pótdíjak emelkednek – írta a főpolgármester.

KSH, BKK

„Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit. Ugyanis a legnagyobb gond a brutális infláció és elszálló energiaárak mellett az, hogy az állam folyamatosan egyre kevesebb részt vállal (ma már csak 6 százalék) a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásából. Ez a szám a többi európai országhoz képest is jóval szerényebb, viszont egy valamiben élen jár a többiekhez képest: a város saját forrásainak az elvonásában” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik