Veszélybe kerülhet a hazai agrár-élelmiszeripar egyik legnagyobb sikerterméke – írja a Magyar Nemzet. Pedig az Európai Unióban hazánk nagyhatalomnak számít a zöldborsótermesztésben. Az EU–27 belső piacán Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr, éves szinten mintegy 34 ezer tonnát adunk el belőle az unióban. A cikk szerint bár a kereslet továbbra is töretlen a hazai zöldborsó iránt, a termelés azonban úgy tűnik, lassan válságba kerül. A KSH szerint a zöldborsótermesztésben a 2015-ös mélypont után dinamikus bővülés kezdődött, két év alatt 16 ezer hektárról 23 ezer hektár közelébe nőtt a vetésterület nagysága.
Ezt követően fokozatosan veszített népszerűségéből a termény a gazdálkodók körében. Tavaly már csak 18 ezer hektáron vetettek zöldborsót a magyar termelők, az idén pedig még ennél is kisebb területet hasznosítottak erre a célra. Az okok közt egyértelműen megjelenik az, hogy a gabonapiacon történt drasztikus drágulás egyre inkább arra ösztönzi a gazdákat, hogy a jövedelmezőbb szántóföldi növények felé kacsintgassanak – írja a lap.