Belföld

Az extraprofitadó alá eső cégek közül éppen Orbán Győző vállalkozása érte el a legnagyobb profitrátát

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A Hvg.hu cikke szerint a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző fő bányaérdekeltsége, a Dolomit Kft. megfelel a kiegészítő bányajáradék hatálya alá eső cégeknek, sőt: 2019-ben, azaz a kormány által nézett évben a 11 érintett cég közül épp a Dolomit érte el a legmagasabb profitrátát, 45 százalékosat. Ahogy egyébként a megelőző évben, 2018-ban is, akkor 41 százalékossal. A 2020-as 32 százalékos profitráta csak a negyedik helyre volt elég. De jelentős részben könyvelési okokból. A Dolomitnál jóval nagyobb, francia-svájci hátterű Lafarge visszaírt a könyveibe 14 milliárd forint, korábban leírt értékcsökkenést, így 69 százalékos profitrátát ért el, a német hátterű Lasselsberger (a nemrég elkövetett névváltás óta a Cemix-csoport tagja) pedig jelentős osztalékot könyvelt.

A kormány szerint egyes (bányászati) alapanyagok esetében arcátlanul nagy haszonnal dolgoznak a termelők, ezzel felnyomják az árakat az egész értékláncon, aminek a végén lakossági fogyasztók is állnak. Akiknek (legalábbis a gyermekeseknek) a kormány épp lakásfelújítási támogatást és hitelt kínál, amiket azonban jól elvisz az áremelkedés. Az építőipari árak növekedését megzabolázni hivatott intézkedéscsomag részeként hatályba lépett extraprofitadó ezt zabolázná meg.

A Hvg.hu cikke szerint az extraprofitadó tulajdonképpen egy kiegészítő bányajáradék: néhány nagy bányacég esik a hatálya alá, amelyek négy főtevékenységi kör alá tartoznak, és 2019-ben az árbevételük elérte vagy meghaladta a 3 milliárd forintot. Mindösszesen 11 darab vállalkozásról van szó, ráadásul egyáltalán nem világos, közülük hánynak és mennyi fizetési kötelezettsége keletkezik majd. A plusz járadékot ugyanis néhány alapanyag (homok, kavics, cement) értékesítése után kell fizetni, méghozzá ha egy meghatározott ár fölött adnak el ezekből, akkor az ár fölötti rész 90 százalékát.

A lap szerint a vaskos profitrátákat elnézve nem tűnik megalapozatlannak a feltételezés, hogy ebben a körben jelentős túlárazások történtek. Ugyanezt feltételezi hallgatólagosan a külön járadékot bevezető jogszabály.

Ezt szem előtt tartva legalábbis pikáns, hogy Orbán Győző Dolomitja ebbe a körbe tartozik. Különösen, hogy a Dolomit tudhatóan beszállít állami projektekre is, vagyis a bevételében állami megrendelések is vannak. 

Kapcsolódó
1,1 milliárdos osztalékot vettek ki Orbán apjának az állami építkezésekre is szállító cégéből
Orbán Győző bányászati cégét csak minimálisan fékezte a járványhelyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik