Gazdaság

Kicsit élénkült idén a bolti foglalkoztatás, de így is jóval kevesebben dolgoznak, mint 2019-ben

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A friss statisztika szerint mélyrepülésben a boltos foglalkoztatás – írja a Blokkk.com. 2022 első negyedévében 2019 azonos időszakához képest 16 ezer foglakoztatott hiányzik (ebben az adatkörben az alkalmazottak, és a vállalkozók, például egyéni vállalkozók egyaránt benne vannak). 2019 első negyedévében még 374 ezer foglalkoztatott volt (ebből 327 ezer alkalmazott), 2021-re létszámuk 351 ezerre olvadt (ebből 299 ezer volt az alkalmazott). 2022-re van azért némi emelkedés, 358 ezer lett az első negyedévben a foglalkoztatottak száma, 303 ezer pedig ezen belül az alkalmazottaké. De ez még mindig 16, illetve 24 ezerrel kisebb létszámot jelent, mint három évvel ezelőtt. Vagyis az alkalmazottak száma jobban csökkent, mint a foglalkoztatottaké. És mint a szakportál kitér rá, leginkább a női dolgozók mentek el.

Az összehasonlítást persze árnyalja a boltszám csökkenése is, mellette pedig az elmúlt két esztendőben a különféle kényszerű járványkorlátozások, így az iparcikkes boltzárak, nyitvatartási korlátok, melyek megcsapolták az első negyedéves létszámokat is. Igaz, az élelmiszeres boltoknál volt némi spájzolás is, de csak egyszer, 2020 első negyedének végén.

Összességében mégis az a helyzet, hogy sokkal kevesebben dolgoznak a boltokban, mint azt a boltosok szeretnék – a szakportál szerint bizonyítja ezt a balatoni megdobott javadalmazás is.

Kapcsolódó

Megjegyzik még, hogy 2021 szeptemberétől változott a bolti foglalkoztatás szabálya, mivel gyakorlatilag a boltosokra van bízva, milyen tudással, képzettséggel vesznek fel eladót, pénztárost. Vagyis a jog nem ír elő kötelező szakképesítést most már. Persze, a boltosnak azért gondoskodnia kell arról, hogy az eladója betartsa a szabályokat, különben jön a büntetés. De ez sem látszik az alkalmazotti létszám változásában, nem lett könnyebb bolti dolgozót alkalmazni – állapítják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik