Gazdaság

Bajban vannak a rendezvényszervezők, veszteséges lehet a szezonjuk

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Az alapanyagköltségek több termékkörben 50–100 százalékkal emelkedtek az év eleje óta – írta a VG. Bizonyos húsok ára például február óta a duplájára nőtt, miközben a hagyományosan bizonytalan, napi árazású zöldségfélék ára is minden korábbinál nagyobbat ugrott.

Az áremelkedés a legborúsabb forgatókönyvekben szereplő mértéket is jócskán felülmúlja, ráadásul az előre megadott árajánlatokkal dolgozó rendezvénypiac szereplői különösen nehéz helyzetben vannak. Veszteséggel zárhatják a szezonjukat azok a szolgáltatók, akik tavaly ősszel fix áras szerződéseket kötöttek, ha nem tudják érvényesíteni a beszállítói árak változásának hatását a számlákban. Az éttermekbe beülő vendégek elé kerülő étlapot naprakészen lehet átárazni, a hetekkel, hónapokkal előre kalkulált ajánlatokat már képtelenség. Hatalmas gond, hogy a folyamatosan növekvő beszerzési árak miatt lehetetlen előre tervezni.

Az ágazat problémáit tovább növeli a munkaerőhiány is. Meg az is, hogy a Covid után berobbant rendezvénypiac a megrendelői igényeket kevesebb céggel, sokkal feszesebb létszámgazdálkodással igyekszik megoldani.

Kivitelezhetetlen, hogy sok száz fős rendezvényekre egy héttel előre, last minute rendelik meg a cateringszolgáltatást. De az sem lehetséges, hogy hónapokkal előre adjanak árajánlatot a vállalkozások. Úgy tűnik, át kell térnie mindenkinek a rugalmas árazásra, a szerződésekben rögzíteni kell, hogy meddig, vagyis az önköltség milyen mértékű változásáig érvényes az adott ár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik