Gazdaság

Háztartásonként átlag 450 ezer forintot bukhatunk idén a magas infláció miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ha így megy tovább, 1800 milliárd forintot, vagyis háztartásonként átlagban 450 ezer forintot is bukhatunk idén pusztán azon, ha nem teszünk semmit a pénzükkel, csak tartogatjuk otthon készpénzben vagy pedig lekötetlen betétben hever a számlánkon – számolta ki a Napi.hu. Ezt arra alapozzák, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint március végén már 6915 milliárd forintot tartott a lakosság készpénzben és csaknem 10 900 milliárd forintot folyószámlabetétben – utóbbi kamata nulla körül van. Az infláció ugyanakkor a jegybank becslése szerint 9-10 százalék között alakulhat az idén, tehát ez a pénz az értékének a tizedét elveszítheti a közeljövőben.

A korábbi jegybanki statisztikákból is az derült ki, hogy hiába jutottak hozzá a háztartások februárban mintegy 1000 milliárd forinthoz a családi személyi jövedelemadó-visszatérítések és a 13. havi nyugdíj kifizetése révén, a pénzt kevesen fektették be. Az idei év első negyedévében dacára a visszatérítésnek, nem ugrott meg a félretett megtakarítások volumene, a jegybank adatai szerint a háztartások csupán 775,5 milliárd forintot tudtak megtakarítani, ami alig a fele a 2021-esnek. A kiadások – például az emelkedő árak – ezek szerint bőven elvitték azt a többletet, amit az államtól kapott pénz hozott.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása sem kedvezett a lakosság vagyoni helyzetének. Nem csak az emelkedő árak, de a csökkenő árfolyamok is fékezték a megtakarítások növekedésének ütemét. Az év első három hónapjában 281 milliárd forintnyi hozam keletkezett a pénzügyi befektetéseken, ezt leginkább azok fölözték le, akiknek saját vállalataikban van tulajdonosi részesedésük, más befektetők nem voltak ennyire szerencsések. Összességében véve mindezek ellenére nőtt a lakosság pénzügyi vagyona, a háztartások március végén 77 544,7 milliárd forint fölött rendelkeztek.

Kapcsolódó
OTP: a devizamegtakarítás lett az első negyedév favoritja
A befektetések 10 százalékkal elmaradtak a bank várakozásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik