Gazdaság

A bolgár kormány áfacsökkentést és áfaelengedést jelentett be az infláció miatt

Vaszil Donev / MTI/EPA
Vaszil Donev / MTI/EPA

A fogyasztók megsegítését célzó intézkedéseket vezet be a bolgár kormány a tüntetések nyomására, az intézkedések az ukrajnai háború miatt rohamosan emelkedő árakkal legjobban küzdő társadalmi csoportokat segítik.

Kiril Petkov, Bulgária miniszterelnöke szerdán újságíróknak mutatta be a fogyasztók megsegítését célzó intézkedéscsomagot, amelyre körülbelül kétmilliárd levát (egymilliárd eurót) különít el a kormány.

A döntés értelmében

  • július 1-jétől a kenyér áráról „leveszik” az áfát,
  • a családi pótlékot és a nyugdíjakat pedig megemelik.
  • A legkeresettebb benzinfajta és a dízel ára 13 eurócenttel alacsonyabb lesz, emellett
  • a központi fűtés és a melegvízellátás áfáját is csökkentik, a jelenlegi 20 százalékról 9-re.

Szállítmányozó cégek és egyéb ipari ágazatok nem csak Bulgária fővárosában, Szófiában, de több másik városban is blokádokkal tüntettek a gyorsan növekvő árak miatt. Bulgáriában – a statisztikák szerint legszegényebb EU-tagországban – a havi infláció áprilisban hivatalos mérések szerint 14,4 százalékos volt az egy évvel ezelőtti árszínvonalhoz képest. (MTI/dpa)

Kiemelt kép: A Gazprom orosz gázipari holding egyik töltőállomása Szófiában 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik