Gazdaság

Téved, aki azt hiszi, így kell számolni a júliusi nyugdíjemeléssel

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Mint ismert, április végén döntött a kormány arról, hogy korábbi várakozásoknál magasabb infláció miatt soron kívül ismét kiegészíti a januári 5 százalékos nyugdíjemelést. Tavaly júniusban volt ilyen először, Az intézkedést bejelentő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolt, hogy az infláció mértéke meghaladja a januári emelést, és azért lesz éppen 3,9 százalék, mert a jegybank akkor  8,9 százalékos inflációt tartott reálisnak 2022-re.

A hvg olvasója jelezte, szerinte nem egyértelmű, hogy ez a további emelés – amely július 1-jétől lép életbe, januárig visszamenőleges lesz, és egy összegben fizetik ki – vajon az 5 százalékkal megemelt nyugdíjat tekinti-e alapnak vagy sem. Ha a már 5 százalékkal megemelet januári nyugdíjra jönne rá a júliusi plusz 3,9 százalék, abban esetben ugyanis éves szinten összességében nem 8,9, hanem 9,095 százalékos emeléssel lehetne számolni.

A helyzet azonban az, hogy nem a januári, már 5 százalékkal megemelt nyugdíjra jön rá a 3,9 százalékos jóliusi emelés, hanem a január elsejét megelőző időponttól megállapított nyugdíjra – tisztázta a portál. Így tehát összességében nem 9,095 százalékos lesz az idei összes nyugdíjemelés júliusra, hanem csak 8,9 százalékos.

Hogy az idei infláció végül mennyi lesz, azt még nem tudni, valóban a jegybank által előrejelzett 8,9 százalék lesz-e. Áprilisban például 21 éve nem látott mértékű, 9,5 százalékos volt, és akad olyan elemző, aki szerint akár két számjegyű is lehet idén. Vagyis esélyes, hogy novemberben is szükség lesz egy újabb korrekcióra a nyugdíjaknál.

Kapcsolódó
Novemberben újabb 0,9-1,4 százalékos, vagy akár magasabb nyugdíjemelés is esélyes lehet
Hogy lesz újabb korrekció, az szinte biztos, csak az a kérdés, mennyi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik