Gazdaság

Most jön a plusz nyugdíj

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

E hét pénteken jön meg a plusz nyugdíj azoknak, akik bankszámlára kérik a járandóságukat. Akinek a postás viszi, annak pár napot még várnia kell.

Kivételes a mostani nyár eleji plusz nyugdíj – talán nem véletlen attól, hogy jövőre parlamenti választások lesznek –, az állam 0,6 százalékkal, visszamenőleg emeli a nyugdíjakat. Erre a tervezettnél nagyobb drágulás, nagyobb infláció miatt van szükség.

Átlagosan ez a 0,6 százalék havi 890 forint pluszt jelent.

Most júniusban kapják meg egyösszegben az első öt hónapra vonatkozó pluszt a nyugdíjasok, és természetesen a júniusi normál járandóság már ez az emelt összegű lesz.

A júniusi plusz 4500 forint lesz annak, akinek eddig a havi juttatása 150 ezer forint volt, és 6000 forint lesz a plusz, aki eddig 200 ezer forintot kapott.

Novemberben kinéz egy újabb, 0,3 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelés is, de ezen felül vaskosabb tétel lesz a nyugdíjprémium. Utóbbit a nagy gazdasági növekedés miatt kaphatják a nyugdíjasok (a tavalyi koronavírusos év miatt idén a gazdaság nagy tempóban növekszik valószínűleg), annak egyszeri összege pedig sok tízezer forint lesz még annak is, akinek a normál járandósága alig éri el a 80 ezer forintot – mutat rá az azénpénzem.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik