Gazdaság

Novemberben újabb 0,9-1,4 százalékos, vagy akár magasabb nyugdíjemelés is esélyes lehet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Januárban 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és már azt is lehet tudni, hogy a magas infláció miatt idén ismét lesz nyáron, júliusban egy újabb, januárig visszamenőleges korrekció, 3,9 százalékos.

Kapcsolódó
Korrekt a 3,9 százalékos júliusi nyugdíjemelés, ám a nyugdíjasok mégsem fogják így érezni
A nyugdíjszakértő szerint novemberben is szükség lehet még korrekcióra.

Csakhogy a KSH legfrissebb statisztikája azt mutatta, hogy áprilisban a 8,9 százaléknál is magasabb lett az éves infláció, egészen pontosan 9,5 százalékos.

Kapcsolódó
Brutális, ahogy száguldanak az árak, az élelmiszereké különösen
Hajszál híján két számjegyű az átlagos infláció.

És azt is lehet hallani, hogy a második negyedében még erőteljesebb lehet az áremelkedés, mint az elsőben.

Kapcsolódó
Nyárig még tovább gyorsulhat az infláció
Az elemzőket is meglepte az áprilisi adat.

Farkas András nyugdíjszakértő úgy véli, a júliusit követően novemberben is szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció. Ennek mértéke majd szeptemberben válhat ismertté, amikor a KSH közli a január-augusztusi inflációt.

A nyugdíjszakértő megemlíti, az MNB akár 9,8 százalékos, az IMF pedig 10,3 százalékos éves inflációra számít, amelyek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 0,9 – 1,4 százalékos lehet, de ennél magasabbra is nőhet, ahogyan az inflációs várakozások – elsősorban az elhúzódó orosz-ukrán háború következményei miatt – megszaladhatnak.

Ha a január-augusztus időszakban ténylegesen mért inflációra alapozott várható éves infláció egy százaléknál kisebb mértékben haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9 százaléknál kisebb lenne), akkor egyösszegű kompenzációra számíthatnak az idősek. Abban az esetben viszont, ha a várható infláció több, mint egy százalékkal haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9 százaléknál nagyobb lenne), akkor visszamenőleges nyugdíjemelésre kerülne sor.

A két eljárás közötti különbség az, hogy

  • egyösszegű kompenzáció (emelési különbözet) fizetése esetén a novemberi nyugdíjjal együtt a január-december hónapokra járó emeléseket egy összegben fizetik ki, így a decemberi nyugdíj összege nem nő, viszont a következő év januári nyugdíj összegét az emelési különbözet egytizenketted részével meg kell növelni a következő évi rendszeres nyugdíjemelés végrehajtása előtt.
  • A visszamenőleges nyugdíjemelés révén viszont a  novemberi nyugdíjjal együtt kifizetnék a január-október hónapokra eső emelési korrekciót, majd a novemberi és a decemberi nyugdíj már az emelt összegben érkezne.

A nyugdíjtörvény szerint ha a január-augusztus között mért tényadatokra alapozott várható nyugdíjas infláció (a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért áremelkedés) éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés mértéke, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani. Feltéve persze, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott 5 százalékos rendszeres (inflációs) nyugdíjemelés és idén az ehhez adódó 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik