Gazdaság

Olajembargó: a kormány Brüsszeltől várja a megoldási javaslatokat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagjának elfogadása esetén lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget Szijjártó Péter szerint. Magyarország ezért csak olyan javaslatot tud támogatni, amely kezelni tudja ezt, az uniós bizottság által létrehozott problémát – jelentette ki az MTI tudósítása szerint a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben kedden.

Szijjártó Péter a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferencia szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottság bevezetni tervezett újabb szankciós javaslatcsomagja veszélyezteti az orosz energiahordozóktól való európai függőség felszámolására elért egységes európai uniós álláspontot. Közölte, a kormány álláspontja szerint

  • a szankciók elfogadása esetén komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség Magyarországon, illetve
  • kezelni kellene az intézkedésnek az árak emelkedésére gyakorolt hatásait is.

Elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten részletes, teljes körű tájékoztatást kapott a brüsszeli testület által javasolt szankciós csomagnak a Magyarországot érintő hatásairól.

Kapcsolódó
Ursula von der Leyen: Előrelépést értünk el Orbánnal
De szükség lesz még további munkára.

Kijelentette továbbá, hogy Magyarország várja a helyzet megoldását célzó brüsszeli javaslatokat. Magyarország energiaellátása biztos lábakon áll. Kiszámítható, és biztosítja az ország működőképességét. Az Európai Bizottság javaslata ezt a helyzetet rombolná le, amit Magyarország nem enged meg – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik