Gazdaság

Orosz olajembargó: pár nap, és létrejöhet az európai megállapodás

Julien Warnand / MTI/EPA
Julien Warnand / MTI/EPA

Ha néhány tagállam kap időbeli felmentést az orosz olajembargó alól, akkor mi is kérünk, mert különben vétózunk – jelezte a bolgár BNT televízió vasárnap esti interjújában a bolgár miniszterelnök-helyettes. Addigra már véget ért a vasárnapi egyeztetés Brüsszelben a hatodik uniós szankciós csomagról, benne a tervezett olajembargóról és a bolgárokon kívül három másik ország (így Magyarország) számára a tervezett felmentésről, de még nem jött létre az alku. Vasárnap este viszont kiadott a francia soros EU-elnökség és az Európai Bizottság egy biztató tartalmú közleményt, ami egyértelműen arra utalt, hogy haladnak a tárgyalások az alku felé, és ez a hét első felében össze is jöhet – írja a Portfolio.hu.

A közlemény három legfőbb üzenete:

  • A hatodik uniós szankciós csomag keretében tervezett az intézkedések többségénél igen jelentős előrelépés történt.
  • A francia elnökség és a bizottság még dolgozik azon, hogy „a szolidaritás jegyében véglegesítse azon tagállamok olajellátási feltételeihez szükséges garanciákat, amelyek jelenleg nagyon sajátos helyzetben vannak az oroszországi vezetékes szállítás miatt.”
  • A tárgyalások a hét elején folytatódnak, hogy a lehető leggyorsabban teljes körű megállapodás szülessen az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagról.

A magyar kormány korábban jelezte, eredeti formájában nem támogatja a kőolajembargóról szóló bizottsági javaslatot, mivel ez csak jövő év végéig adna felmentést Magyarországnak az orosz kőolaj szállításának tilalma alól, és nem ad garanciát hazánk energiaellátásának biztonságára. Orbán Viktor azt mondta: az elképzelés, ami az asztalon van, létrehoz egy problémát, és semmilyen javaslatot nem tesz annak a megoldására. „Ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra” – jelentette ki pénteken a miniszterelnök, hozzátéve, várják az új javaslatot.

 

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2022. május 4-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik