Gazdaság

Kis benzinkutak perlik Strasbourgban az árstop miatt az államot

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Eddig csaknem ötven benzinkutas csatlakozott a csoportos perhez.

A meghosszabbított árstop miatt tömegével zárhatnak be a kisebb, többségében családi vállalkozásként működő benzinkutak, amelyek lassan fél éve veszteségesen működnek. Közülük ötven már biztos beperli az államot, eddig ennyien csatlakoztak a csoportos perhez – írja a Szabad Európa.

A portál riportjából kiderül, hogy nem jelent valódi segítséget, hogy a kormány nekik literenként bruttó húsz forint kompenzációt fizet, a benzinturizmus sem állt le.

Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál

– mondta Karsai Dániel ügyvéd. A benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ami sérti a jogos várományukat, tulajdonjogukat.

Semmilyen valódi kompenzációt nem kapnak, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket.

A strasbourgi ítélkezési gyakorlat szerint tulajdonjogot sért az olyan tagállami intézkedés, amely a piaci szereplők ügyfélkörét elvonja, átirányítja versenytársakhoz.

A perre készülő kutak szerint sértheti jogsértő az intézkedésnek az a része is, amely szerint az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is, szünetelés esetén pedig versenytársaik veszik át az üzemeltetést.

Kapcsolódó
Akár 500-600 benzinkút is bezárhat júniusban szakértők szerint
Többpontos javaslatcsomaggal álltak elő.  

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint tőzsdén jegyzett termékek árát befagyasztani közgazdasági nonszensz, az árstop ebben a formában fenntarthatatlan, vissza kell térni a piaci árakhoz.

Aki nem tudja megfizetni, annak rászorultsági alapon állami támogatást kell nyújtani

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Mol-vezér: sokáig nem tartható a benzinárstop
Hernádi Zsolt szerint középtávon ki kell vezetni hatósági árat, mert áruhiány léphet fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik