Belföld

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat júniusban szakértők szerint

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével, ha nem történik változás, a töltőállomások ugyanis egyre nehezebb helyzetben vannak – hangzik el az ATV Híradójában.

A Független Benzinkutak Szövetsége hárompontos javaslatcsomagot állított össze, ebben egyebek közt a szociális alapú támogatási rendszer kiépítését szorgalmazzák, ugyanis szerintük a kormány terve, azaz a 20 forintos jövedéki adó csökkentés kevés. „Ebből lejön a fuvarköltség, ami ha távolabb vagyunk a kiszolgálóteleptől akkor ez tíz forint is, tehát marad 10 forint a benzinkutaknak, az nagyon kevés” – fogalmazott Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Három pontos javaslatcsomagjukban a 20 forintos támogatás emelése mellett azt is szeretnék, hogy a kormány szociális alapon alakítsa ki a támogatást. Ezen felül pedig úgy látják, a Mol-nagykereskedelmi és -kiskereskedelmi ára között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak a működését.
Egri Gábor hozzátette, a jelenlegi rendszer nem tartható fenn tovább, amíg ugyanis a költségeket nem tudja kitermelni a benzinkút, addig csak a veszteség nő.

Hasonló véleményen van a holtankoljak.hu ügyvezetője. Bujdos Eszter szerint a magasabb kiskereskedelmi ár lépcsőzetes bevezetésére számítanak a jövőben, ám ettől jobb lenne egy szociális támogatási rendszer.  Szerinte „megfelelőbb megoldás lenne egy olyan célzott támogatás, amivel ténylegesen csak azok tudnának, már csak a kedvezményes 480 forintos áron tankolni, aki arra ténylegesen rászorul, és nem a teljes piacra engedményekkel és 480 forintos árakkal működni most már tényleg ilyen hosszú időn keresztül.”

Azzal az ATV Híradónak nyilatkozó mindkét szakértő egyetért, hogy ha nem történik változás, akár 500-600 benzinkút is bezárhat június elseje után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik