Gazdaság

Több száz benzinkút zárhat be az árstop és az olajár-eremelkedés miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Mint ismert, május 15-éig meghosszabbította a kormány az üzemanyagárstopot, addig nem lehet 480 forintnál drágábban adni a 95-ös benzint és a gázolajat a kutakon. Az  RTL híradója szerint a hosszabbításra válaszul a benzinkutak egy része elkezdte korlátozni a tankolható mennyiséget. Van, ahol csak 10 liter gázolajat lehet tankolni, mert egy literen már nyolc forint vesztesége van a kútnak. Más benzinkúton kikötötték, hogy maximum 250 liter üzemanyagot adnak el egy nap. Ebből mindössze hat autó tankolhat tele. A kutas véleménye szerint velük fizettetik meg az árstop árát. Más benzinkutas felvett hitele miatt aggódik – fél, hogy ha az árstop miatt nem tudja kigazdálkodni a törlesztőt, a bank viheti az ingatlanát, a vállalkozását.

A Holtankoljak.hu szerint egyelőre nagyjából 50 kutas jelentett be valamekkora korlátozást. De ha tovább drágul az olaj, többen lesznek, és akár minden második vállalkozás bezárhatja kútját. Az RTL Híradónak a portál ügyvezetője, Bujdos Eszter azt mondta, ha tovább drágul az olaj, akkor több száz töltőállomás dönthet úgy kényszerűségből, hogy ekkora veszteségeket nem tud 3 hónapig elszenvedni. 

Kapcsolódó
Benzinár-stop: mennyiségi korlátozások, kútbezárások várhatók
Megjelent a rendelet, további három hónapig legfeljebb 480 forintért adhatják az üzemanyagokat literenként.

A híradó a kormányt is kérdezte, nem tartanak-e ellátási zavaroktól a várható kútbezárások és a mennyiségi korlátozások miatt. Azt a választ kapták, hogy „az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható.” Az üzemszünetet hirdető benzinkutak átmeneti átvételére a Mol jelentkezett be anno.

Kapcsolódó
„Remélem, hogy nem kerül sor a benzinkutak átvételére”
Veszteségessé tette a 95-ös benzin, illetve gázolaj értékesítését, hogy az üzemanyagárakat 480 forinton befagyasztották. Főleg a kisebb családi vállalkozásokat hozhatja lehetetlen helyzetbe az intézkedés. A kutak átvételével kapcsolatban nagy a bizonytalanság.

Mint a Pénzcentrum.hu kiszúrta, jelzés értékű, hogy a NAV oldalán is megjelent hétfőn egy tájékoztató arról, mit kell tennie annak a benzinkútnak, amelyik üzemszünetre akar menni. A portál arról is írt, hogy a héten már a benzin beszerzési ára is átlépheti a 480 forintos maximális beszerzési árat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik