Belföld

Mol-vezér: sokáig nem tartható a benzinárstop

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Hernádi Zsolt szerint középtávon ki kell vezetni hatósági árat, mert áruhiány léphet fel.

Közép-Európa ma nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról – közölte a Mol közgyűlésén a társaság elnök-vezérigazgatója. Az mfor.hu szerint Hernádi Zsolt világossá tette, a leváláshoz legalább 2 évre, többszáz millió dollárra lenne szükség.

A cég finomítóit alapvetően az orosz kőolaj feldolgozására tervezték. Ha holnaptól nem érkezne orosz kőolaj a Barátság­-vezetéken, akkor 2-4 év és 500-700 millió dollár kellene, hogty tudják biztosítani a régió ellátási szintjét.

Hernádi Zsolt kitért a július 1-jéig meghosszabbított üzemanyagár-stopra is, úgy vélte, azt sokáig nem lehet fenntartani, mert elfogynak az erőforrások. Mint mondta, 2022-ben maradnak a magas energiaárak, arra nem megoldás a hatósági árak szabályozása. Szerinte középtávon ki kell vezetni ezeket az átmeneti intézkedéseket, vissza kell térni a piaci normákhoz. Ha ez nem történik, akkor áruhiány léphet fel, esetleg társadalmi feszültségek keletkezhetnek – tette hozzá.

Hernádi Zsolt néhány hete az InfoRádiónak azt mondta a hatósági benzinárról, hogy amíg marad az ársapka, addig lesz feszültség az ellátásban. Marad a benzinturizmus is, mert teljesen nem lehet megszüntetni, de a nyersanyag-ellátás folyamatosan biztosított Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik