Gazdaság

Eredményes volt a kis benzinkutak demonstrációja a Mol-székház előtt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) hétfőn jelentette be, hogy csütörtökön délben performanszt tervez a Mol-székház elé – ezt az ígéretüket be is váltották. Az FBSZ azért a Mol-székház elé tervezte a demonstrációt, mert szerintük a nemzeti olajtársaság nem tartja be amit ígért, azaz nem tudja biztosítani az ellátást. A Mol szerdán úgy nyilatkozott, hogy biztosítanak annyi üzemanyagot, amennyi a kutak üzemszerű máködéséhez kell. Igaz, az is kiderült, hogy bár kiszolgálják a velük szerződött kutakat, de nem minden esetben tudják biztosítani a megrendelt mennyiséget.

Varga Jennifer / 24.hu

Az FBSZ az akció meghirdetésekor azt is nehezményezte, hogy nem normatív támogatásként jutnának hozzá az ársapkás értékesítés után a literenként 20 forintos támogatáshoz, hanem pályázat útján, utólag. Ebben azóta változás történt, mégis előre kapják meg a kutak a pénzt, támogatásként.

Az ígért petíció is megszületett. A Független Benzinkutak Szövetsége így foglalta össze a tagvállalatok kéréseit:

  • Kérik a szerződéses kapcsolatok rendezését.

Mint írják, a szerződés közös akaratnyilvánítás, teljesítése együttes kötelezettség. Kérik az ellátási kötelezettség elismerését, és a szerződéskötések felgyorsítását (nyilván az egyedüliként a nagykereskedelmi tevékenységet jelenleg végző Mollal), a már korábban átadott listán szereplő cégekkel.

Varga Jennifer / 24.hu
  • Kérik a megrendelések folyamatának rendezését, ezen belül
  • heti bontásban, pontosan meghatározni, hogy a szerződésen belül milyen mennyiséget rendelhetnek. Azt szeretnék, hogy ez ne utólag derüljön ki.
  • Kérik, ne akadályozzák logisztikai tervezésüket önkényes mennyiségi csökkentésekkel. Ha nincs (üzemanyag) mondják meg, mert a kutaknak tervezniük kell szállítási kapacitásaikat. Azt szeretnék, ne kényszerítsék őket félig töltött autó (feltehetőleg tanker) kétszeri járatására.
  • Elvárják továbbá, hogy ha csak kevesebb üzemanyagot tud kiadni (feltehetőleg a Mol), akkor járuljon hozzá a megemelkedett fajlagos fuvarköltségekhez.
  • Továbbá nem szeretnének előleget fizetni olyan rendelésre, amit nem teljesítenek nekik.

Ezen kívül stratégia együttműködést szeretnének (feltehetőleg a Mollal) azzal a céllal, hogy a kormányzati eszközökkel kikényszerített együttműködést a gazdasági környezet normalizálódása után is folytassák. A stratégiai együttműködés a logisztikai és ellátási problémák hatékonyabb megoldását lenne hivatott szolgálni. Tisztességes nagykereskedelmi és végfelhasználói árképzést kérnek.

Végezetül nagy betűkkel kiemelték:

Dolgozni akarunk, kiszolgálni akarunk!

Mindenkit, aki kéri!

Mindenkinek amennyit kér!

Varga Jennifer / 24.hu

Az FBSZ elnöke, Egri Gábor (a képen mikrofonnal a kezében) az esemény után azt mondta a 24.hu-nak, hogy sikeres volt a demonstráció, meg vannak elégedve. Sikerült elérniük, amit célként tűztek ki.

Példaértékűnek nevezte, hogy a piaci szereplők egymással és a kormánnyal együttműködve tudtak megoldást találni a problémákra. Hozzátette, most már mindenki az együttműködést keresi, a Mol konstruktívan állt petíciójukhoz, kéréseikhez. Az olajtársaság megígérte, hogy megtesznek mindent a családi vállalkozások kiszolgálása érdekében. Ez az FBSZ szerint a fennmaradásukhoz elengedhetetlen.

Közös ügyünk az ország üzemanyagellátása. A MOL mindenkinek segít, aki hozzá fordul. Csak márciusban több mint 70 új szerződést kötöttünk, olyan vevőkkel, akik eddig külföldi üzemanyagot értékesítettek, és a MOL-lal eddig semmilyen kapcsolatban nem álltak. Most ők is számíthatnak ránk. Az új partnereinket is annyi üzemanyaggal látjuk el, amely biztosítja az ország normál működését

– kommentálta a Mol az eseményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik