Gazdaság

Szintet lépett az energiaitalok kiherélése

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Szintet lépett az energiaitalok kiherélése – írta a Magyar Energiaital Szövetség MTI OS közleményében.  Az energiamentes, valamint a csökkentett koffeintartalmú italok megjelenése és energiaitalkénti forgalmazása után már olyan „energiaital” is van szerintük, amelyből még a víz is hiányzik. A NÉBIH napokban megjelent termék-visszahívása hívta fel a figyelmüket arra, hogy az energiaitalok piacán milyen kreálmányok jelentek meg – egy „energiaitalnak” feltüntetett termékben víz sem volt, ami nélkül a terméket szerintük már italnak sem illene nevezni.

Egy valódi energiaitaltól a fogyasztó két fő dolgot vár el:

  • adjon energiát, ami főleg a benne lévő cukornak köszönhető, és
  • éberséget, amit a magas koffeintartalom biztosít.

Amennyiben egy ital cukortartalma (azaz energiatartalma) nulla, vagy a koffeintartalma egy kóla szintjével egyenlő, akkor logikátlan, és fogyasztói megtévesztés is lehet, az ilyen italt energiaitalnak nevezni – állítja a szövetség.

Arra is kitérnek, mi lehet az oka annak, hogy némely gyártó kiheréli a saját „energiaitalát”. Egyrészt az, hogy az alap összetevők (cukor, koffein) csökkentésével, kihagyásával sok pénzt spórol meg magának, vagy az, hogy így nem kell adót (NETA) fizetnie.

A fogyasztóknak azt javasolják, hogy ha kellő energiát és éberséget várnak egy energiaitaltól, akkor ne csak a nevét nézzék, hanem a csomagoláson feltüntetett összetevőket is ellenőrizzék. Leszögezték, hogy a valódi energiaital az, amelynek

  • energiatartalma meghaladja a 34 kcal/100ml mennyiséget,
  • koffeintartalma meghaladja a 30 mg/100ml mennyiséget és vitaminokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik