Kultúra

Nem minden energiaital, ami annak látszik

Getty Images
Getty Images
A fantasztikus nevű Magyar Energiaital Szövetség közleményének minden cseppje tökéletes.

Csodás bizonyíték született arra, hogy okostelefonon gépelve, az egyszerűség, vagy a nagyobb tempó érdekében nem éri meg lehagyni az ékezeteket: a MESZ, illetve a MÉSZ ugyanis két, egymástól igen távol álló magyarországi szervezetet jelent. Előbbi betűsor mögött a Magyar Energiaital Szövetség bújik meg, utóbbi pedig egy hosszú éjszakán át való rajzolás után már csak ritkán rendelkező tagokból álló Építőművészek Szövetségének rövidítését fedi.

Most az előbbi adott ki csodálatos sajtóközleményt, amiben a ráragasztott nevükkel ellentétben sokszor semmit sem segítő italokról rántják le a leplet.

A Telex által végiglapozott honlap egy csodálatos definícióval indít, eszerint

az energiaital egy olyan, viszonylag fiatal, néhány évtizedes múlttal rendelkező termékkategória, amely a több mint kétezer éves múlttal rendelkező kávéhoz képest napjainkra méltán lett a koffeinfogyasztás egyik népszerű, modern alternatívája. Ez az alkoholmentes, magas koffeintartalmú ital funkcionális előnyöket nyújt az energia és az éberség fokozásával.

A MESZ az MTI-hez eljuttatott közleménye most ezt a rövid magyarázatot bővíti, és magyarázza el a különbséget a valódi, illetve névbitorló italok közt.

A fogyasztó a szöveg szerint két dolgot vár el a termékektől: azt, hogy

a benne lévő szénhidrátok, így a cukor miatt adjon energiát,

illetve azt, hogy

a magas koffeintartalom miatt segítse az éberséget.

Ez sokszor nem teljesül, így nem érdemeg lerántani a polcról az első, energiaital feliratot magán viselő kis fémdobozt, hiszen

ha azonban egy italnak a cukortartalma nulla, akkor az energiatartalma is (szinte) nulla, így logikátlan és akár fogyasztói megtévesztés is lehet, az ilyen italt energiaitalnak nevezni. Igaz, az energiaitalok tartalmazhatnak a szénhidrátokon kívül egyéb energiát biztosító összetevőket is, de ezek energetizáló hatása elenyésző a szénhidrátokéhoz képest

– indul az oktató hangvételű közlemény, ami rövidesen az iskolapadba ülteti az embert, majd jogi fejtágítást tart:

Igazolható az is, hogy amely ital koffeintartalma csak egy kóla szintjével egyenlő, (10–15mg/100ml) akkor az nevezhető kólának, azaz üdítőitalnak, de semmiképpen nem energiaitalnak. Ezt erősíti a 2011. évi. CIII törvény is, amely a Népegészségügyi Termékadó vonatkozásában határozza meg az energiaital fogalmát: „energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15 milligramm/ 100 milliliter mennyiséget”.

A szöveg lezárásában ezután összefoglalja a lényeget, hogy mindenkinek bevésődjön az információ:

Amikor tehát energiát és éberséget várunk egy energiaitaltól, akkor érdemes megnézni az összetevőket is, mert könnyen belefuthatunk olyan energiamentes avagy csökkentett koffeintartalmú változatba, amely már csak nevében energiaital, és amelytől így hiába várjuk a kívánt hatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik