Élet-Stílus

Harcba kezdett az energiaitalok ellen a férfi, aki szívrohamot kapott, miután napi 12 dobozzal ivott meg

supermimicry / Getty Images
supermimicry / Getty Images
Mindent megtesz azért egy brit férfi, hogy felhívja a figyelmet az energiaitalok veszélyeire. Az 53 éves kocsmatulajdonos szívrohamot kapott, miután napi 12 dobozzal ivott meg a magas koffeintartalmú üdítőkből.

Az angliai Hullban élő Lee Kamen rengeteget dolgozott a saját kocsmájában ezért egy időben rászokott az energiaitalokra. Olyannyira, hogy egy közel egyéves időszakban nyolc – tizenkét dobozzal is megivott naponta – írja egy helyi hírportál.

A függőségének egy szívroham vetett véget. Kamen 2017-ben 49 évesen esett össze a munkahelyén. Nem ivott alkoholt, nem dohányzott, csak az energiaitalokat itta, általában Monstert, vagy Red Bullt.

A férfinak sztentet ültettek be és élete végéig gyógyszereket kell majd szednie. A szíve mellett a veséje is károsodott, az orvosa pedig azt mondta neki, nincs kétsége afelől, hogy mindezt a túlzott energiaitalfogyasztás okozta.

Nem sokkal az után, hogy Kament kiengedték a kórházból, a férfi tízéves kislánya egy doboz energiaitallal a kezében szállt be az autóba, amikor az apja ment érte az iskolába. A férfi annyira bedühödött, hogy azonnal kikapta a lánya kezéből a dobozt és a tartalmát a kanálisba öntötte. Nem sokkal később az iskolát is informálta a történtekről. Az intézmény a hívás nyomán emailben figyelmeztette a szülőket, hogy ne engedjék a gyerekeiknek, hogy magas cukor-, és koffenitartalmú italokat igyanak.

Egy átlagos csésze kávé nagyjából 100 milligramm koffeint tartalmaz. Ez a mennyiség a napi egészségügyi értékhatára a 12-16 éves korosztályban. Egy doboz energiaital ehhez képest 50, de akár 500 milligramm koffeint is tartalmazhat.

Lee Kamen azt szeretné elérni, hogy senki se adhasson energiaitalt 16 éven aluliaknak. Angliában egyelőre nincs erre jogszabály. Theresa May megpróbálta elérni a 16 éves korhatár bevezetését, de lemondott a hivataláról, mielőtt a jogszabálytervezet a parlament elé kerülhetett volna. A nagy áruházláncok saját felelősségből nem adnak el energiaitalokat kiskorúaknak, de a kisebb boltokban azonban általában simán kiszolgálják a gyerekeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik