Gazdaság

Így juthatnak hozzá a családi pótlékhoz azok, akiknek a sberbankos számlájára utalt a kincstár

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Olvasónk számláját a Sberbanknál vezette, a Magyar Államkincstár (MÁK) oda utalta nekik a családtámogatásokat is, ami 130 ezer forint havonta. Így történt ez március 1-jén is, csakhogy akkor éjjel a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Sberbank tevékenységi engedélyét, és elrendelte a pénzintézet végelszámolását. Emiatt olvasónk családja azóta sem jutott hozzá a kincstártól rendszeresen kapott pénzéhez.

Amikor reklamált a kincstárnál, azt mondták neki, hozzájuk nem érkeztek vissza az elutalt összegek. Senki nem tudta neki megmondani, mi a teendő, hogyan juthatnak a pénzükhöz az érintett családok, ezért fordult a 24.hu-hoz. Jelzése alapján írtunk a kijelölt végelszámolónak, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nek, illetve a Magyar Államkincstárnak is. Válaszukból tudtuk meg, hogy pénteken került ki a kincstár honlapjára a tájékoztatás arról, hogyan juthatnak pénzükhöz azok, akiknek március 1-jén utaltak az azóta végrehajtás alá került Sberbanknál vezetett számlájukra.

A tájékoztatóból kiderült, hogy az ellátásokat a bank március 17-én visszautalta a Magyar Államkincstárnak.

A visszakapott ellátásokat a kincstár ismételten kiutalja, hóközi utalás formájában. Azon ügyfeleknek

  • akik már adtak meg másik pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlaszámot a MÁK-nak, az újonnan bejelentett számlaszámra utalnak.
  • Akik nem adtak meg másik számlaszámot, azoknál a nyilvántartásban szereplő lakcímükre történik a folyósítás.

Akik még nem tették meg, az e célra kialakított államkincstári és egészségbiztosítási nyomtatványon jelezhetik, ha az ellátásokat egy másik pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlaszámra szeretnék kapni, vagy a folyósítási címre kérik utalni. A nyomtatványokat az ellátást elbíráló kormányhivatalnak kell megküldeni.

Érintettek azok, akiknek eddig sberbankos számlára utalta a MÁK a következő ellátásokat:

  • családtámogatás (családi pótlék, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás),
  • egészségbiztosítási pénzbeli ellátás (táppénz, csecsemőgondozási díj gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleseti táppénz),
  • fogyatékossági támogatás,
  • vakok személyi járadéka.

Hogy hány sberbankos nem kaphatta meg a március 1-jén esedékes juttatását, arra a kérdésünkre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik