Gazdaság

Mintha megbolondult volna az olaj ára

Larry W. Smith / MTI/EPA
Larry W. Smith / MTI/EPA

Félelmetes folyamatok zajlanak az olajpiacon, a világ legfontosabb nyersanyagának árfolyama ma – piactól és terméktől függően – 15-18 százalékot emelkedett, évtizedes csúcsra repült az árfolyam, 135 dollárnál is járt egy hordó olaj ára – írta a Portfolio.hu. Közben Amerika vizsgálja, hogyan tudná leállítani az orosz olajimportot, illetve milyen újabb kemény szankciókat vezethetne be.  Csakhogy a leválás nem könnyű, mert Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia mögött. Az oroszok tavaly decemberben napi 7,8 millió hordó nyersolajat, kondenzátumot és olajterméket exportálakt, és olyan kulcsfontosságú üzemanyagokat szállítottak, mint dízelt, a fűtőolajat, a vákuumgázolajat és a naftaként ismert petrolkémiai alapanyagot, a naftát, amely Európába, az Egyesült Államokba és Ázsiába szállít.

A szakportál szerint még bőben van tere az olajár emelkedésének. Egyes befektetők arra is tettek már fogadásokat, hogy még március vége előtt 200 dollár fölé emelkedik a határidős hordonkénti ár.

Az extrém árfolyammozgásokat egyrészt annak tudják be, hogy az amerikai képviselőház vizsgálja annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt, de az is igaz, hogy a világ nagy olajkitermelőinek nincs érdemi puffere, hogy kitermelésük növelésével stabilizálják az olajárat, ráadásul az ukrajnai háború sem a megnyugvás felé halad, de az árfolyamemelkedésben a líbiai ellátási zavarok és az iráni nukleáris tárgyalások várható előrehaladásának késedelme is szerepet játszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik