Gazdaság

Brutálisan drágul az olaj, itt a 8 éves csúcs

Larry W. Smith / MTI/EPA
Larry W. Smith / MTI/EPA

Az irányadó Brent olajtípus ára hordónként 110 dollár fölé emelkedtek, 8 éves csúcsra, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy Oroszország növekvő gazdasági elszigeteltsége megzavarja a globális energiaellátást, írja a Portfolio.hu.

A brutális, folytatódó olajdrágulás ráadásul azt követően történt, hogy bejelentették a nagy olajtermelő országok, hogy a zavarok elhárítása érdekében a tartalékaikból dobnak piacra olajat.

„Olajipari vezetők, bankárok és kereskedők szerint a finomítók elzárkóznak az orosz olaj megvásárlásától, a bankok pedig nem hajlandók finanszírozni az orosz nyersanyagszállítmányokat. A külföldi energetikai vállalatok is visszavonulnak az országból: A Shell azt tervezi, hogy kiszáll az orosz energiaipari óriáscéggel, a Gazprommal közös vállalkozásaiból, a BP pedig el kívánja adni az orosz állami irányítás alatt álló Rosznyeftben lévő közel 20 százalékos részesedését.”

Az olajár emelkedése természetesen fűteni fogja világszinten az amúgy sem kicsi inflációt. Hiába van idehaza egy darabig még benzinárstop, azt idővel fel kell majd oldani, másrészt meg az olaj mint nyersanyag árának emelkedése egy sor iparág áraiba is begyűrűzik. (Vegyipari cégek, energiatermelők, stb.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik