Gazdaság

Három-négyezer pénztárgépet kell lecserélni őszig egy jogszabályváltozás miatt

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy az egyik pénztárgép-forgalmazó cég akciót hirdetett egy visszavont engedélyű, legfeljebb 2022. június 20-áig használható online pénztárgép cseréjére. Amikor utánanéztünk, mi van e mögött, kiderült, hogy összesen 86 pénztárgéptípus engedélyét vonták vissza. Ezek a készülékek legfeljebb idén nyárig, őszig használhatóak, utána le kell cserélni őket. Ennek terhe a pénztárgép-tulajdonosokat, praktikusan a kereskedőket, szolgáltatókat terheli. A cserére azért van szükség, mert pár évvel az online pénztárgépek bevezetése után, 2016-ban volt egy jogszabályváltozás, ami miatt szoftverfrissítést kellett volna végrehajtaniuk a gyártóknak, ezt azonban nem mindenki végezte el.

A Novatek-N az egyik olyan pénztárgép, amelynek 2017-ben visszavonták az engedélyét, mert a gyártó nem végezte el rajta a jogszabályváltozással előírt szoftverfrissítést. És mivel a jogszabály szerint az engedély visszavonásától számított öt évig lehet még használni a pénztárgépeket, a Novatek-N-nél ez a határidő 2022. június 20-án jár le a hatósági lista alapján.

Nem feltétlenül éri meg fejleszteni

Többnyire akkor fordul elő, hogy visszavonják a pénztárgép engedélyét, ha a szoftver továbbfejlesztése lehetetlen, vagy igen jelentős nehézséggel járna – a Novatek-N esetében is erről volt szó. A termék piacra kerülésekor mindenben megfelelt a jogszabályoknak és rendelkezett engedéllyel, csak egy jogszabályváltozás miatt vonták vissza az engedélyét, illetve mert utána már szoftverfrissítés híján nem felelt meg az előírásnak. Előfordul, hogy nagyon nehéz a fejlesztés, vagy időre nem tudják megcsinálni, illetve hogy a fejlesztők nem tudják, vagy nem akarják elvállalni. Sok oka lehet a forgalmazó szerint annak, hogy egy jelentős jogszabályváltozásnál miért vonnak vissza engedélyeket, mivel számos elég bonyolult jogszabályi követelménynek kell megfelelni a fejlesztések során.

Mint a Novatek-N cseréjére akciót hirdető Prior Cash Kft.-től megtudtuk, minden pénztárgéptípusnak egyetlen forgalmazója van – a Novatek-N-t így kizárólag ők forgalmazták 2013-ban és a rákövetkező évben, nagyjából 2014 szeptemberig. Utána már másik pénztárgépet kínáltak az érdeklődőknek. Ők csak ezt az egy olyan pénztárgépet forgalmazták, amelynek az engedélyét 2017-ben visszavonták.

A csereakciós hirdetésben többek között azt írják, azért tesznek egyedi kedvezményes ajánlatot, hogy a pénztárgépcsere ne újabb teher legyen, hanem kiváló lehetőség. A hirdetés szerint a megvételre ajánlott két új pénztárgép 60 ezer forint + áfától (azaz 76 200 forinttól) érhető el úgy, hogy az árba már beleszámították a Novatek N-t (vagy bármely más cserélni kívánt pénztárgépet), és amennyiben a cserét az éves pénztárgép-felülvizsgálat idejére időzíti a kereskedő/szolgáltató, az további akár 25 ezer forint megtakarítást jelenthet, illetve összesen 100 ezer forintos megtakarítást is emlegetnek. Persze ettől még kiadásról van szó.

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet szerint a pénztárgép forgalmazója az AEE-szoftver frissítésével köteles az általa forgalmazott pénztárgépeket biztosítani. A pénztárgépek forgalmazóinak 2016-ban – a megváltozott műszaki követelmények miatt – az AEE-szoftver frissítésével kellett az általuk forgalmazott pénztárgépeken szükséges változtatásokat végrehajtani – írta megkeresésünkre Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). A pénztárgépek engedélyezése, illetve az engedélyek visszavonása a BFKH Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Osztálya alá tartozik.

Mint kiderült, a pénztárgép forgalmazásának engedélyezése iránti kérelmet és az engedély módosítása iránti kérelmet 2017. április 30-ig kellett Budapest Főváros Kormányhivatala részére benyújtaniuk a gyártóknak vagy a forgalmazóknak, a szükséges dokumentációval, valamint a „típusvizsgálható” pénztárgéppel együtt.

Amennyiben sem a forgalmazó, sem az AEE-gyártó nem kezdeményezte az eljárásokat, vagy a kormányhivatal elutasította a forgalmazási engedély módosítása iránti kérelmet, akkor a BFKH visszavonta a nem megfelelő pénztárgépek forgalmazási engedélyét. A visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépek a jogszabály szerint még 5 évig üzemeltethetők. A BFKH oldalán látható lista szerint összesen 86 különböző típusú pénztárgép forgalmazási engedélyét vonták vissza a 2016-os jogszabályváltozás után, azokét a pénztárgépekét, amelyeknél nem történtek meg a szükséges módosítások.

A kormányhivatal arról is tájékoztatott, hogy a forgalmazók részére megküldték az engedély visszavonásról szóló határozatot. Illetve hogy a kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is közzéteszi a honlapján (mi utóbbit nem találtuk) a visszavont forgalmazási engedély számát, az érintett pénztárgép típusát és annak üzemeltetési véghatáridejét. De hogy a felhasználókat kinek kell értesítenie, arra nem reagáltak.

Kérdeztük azt is, hány kereskedőt/szolgáltatót, illetve felhasználót érinthet a mostani csere, illetve hány pénztárgép lehet forgalomban, de a BFKH azt írta, nekik erről nincs információjuk, csak a NAV-nak. Az adóhatóság pedig nem válaszolt.

A pénztárgép-tulajdonosokat jellemzően a saját szervizük értesíti, de a forgalmazó is többször felhívja az üzemeltetők figyelmét, ha egy pénztárgép engedélyét visszavonták

– írta megkeresésünkre a Prior Cash Kft. Ők már 2017 óta folyamatosan kommunikálják ezt, és a szervizeket is megkérték erre. Nemcsak az éves felülvizsgálat alkalmával szólnak a szervizek, hanem bármilyen hiba esetén is mindig elmondják az ügyfélnek, hogy jól gondolja meg, akar-e még költeni a gépre, mert nem sokára úgyis ki kell cserélni. Az üzemeltetők ez alapján tehát már évek óta tudhatják, hogy 2022-ben cserélniük kell, fel tudtak rá készülni. A legtöbb gépet pont ezért az elmúlt 4 és fél év alatt folyamatosan cserélték le az üzemeltetők, ami hátra maradt az már csak egy minimális darabszám – jegyezték meg.

A cserére nem „kényszeríthető” az üzemeltető, csak felhívják a figyelmét rá, és ő dönti el, hogy cserél-e. Saját méréseik szerint mintegy 230 ezer darab online pénztárgép van a magyar piacon, ebből még 1000 darab Novatek-N pénztárgépet használhatnak, ami kevesebb, mint egy havi piaci eladás. Az összesen 86 kivont pénztárgépből pedig még mintegy 3-4 ezer darabot érinthet a csere, vagyis a teljes állomány maximum 1,5 százalékát. Ennél több pénztárgép cserélődik le évente piaci alapon – tették hozzá, viszonyításul. A visszavont engedélyű pénztárgép egyébként működőképes a dátum után is, de a tovább működtetés a jogszabály szerint nem szabályos.

A vonatkozó jogszabályok alapján egy év szavatossággal, illetve jótállással tartoznak a pénztárgépekért, az üzemképesség pedig meghaladja az 5 évet, az érintett gépek átlagosan 9-10 évig üzemelnek. A most cserélendő pénztárgépek mintegy 10 éve vannak használatban – avatott be a részletekbe a Novatek-N forgalmazója. A kedvezményes csere nem előírás, csupán egy lehetőség. Hozzátették, jelenleg nagyságrendekkel olcsóbban lehet már pénztárgéphez jutni, mint 2013-ban és 2014-ben, a bevezetéskor lehetett. A Prior Cash véleménye az, hogy mivel a ma forgalmazott típusok már sokkal fejlettebbek, okosabbak és megbízhatóbbak, mint a 2013-as bevezetéskor elérhető modellek, így a csere ebből a szempontból előnyös lehet a felhasználóknak.

Korábban volt támogatás

Mint ismert, 2017 tavaszáig 50 ezer forint támogatást lehetett kapni az online pénztárgépek kötelező megvásárláshoz. Arra gondoltunk, a jogszabályváltozás miatti kényszerű cseréhez is talán akad állami támogatás, de erről nem találtunk információt. A Pénzügyminisztérium nem reagált ezzel kapcsolatos megkeresésünkre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik