Gazdaság

Márciustól még drágábbak a magyar képviselők

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A Fidesz által megalkotott szabályozással a legjobban Kövér László jár.

A Népszava szerint jócskán megugrik a képviselői fizetés, miután a KSH szerint az átlagkereset 8,7 százalékkal emelkedett tavaly. Az Országgyűlésről szóló törvény szerint márciustól automatikusan az előző évi nemzetgazdasági átlagbér háromszorosára nő a képviselők alapilletménye (tiszteletdíja).

Ez idén 105 ezer forintot jelent. Jövő hónaptól az eddigi 1 millió 211 ezer forintról 1 millió 316 ezer forintra nő a képviselői alapilletmény. A frakcióvezetők a képviselői alapilletmény kétszeresét – vagyis az átlagbér hatszorosát – kapják, bruttó 2 millió 633 ezer forintot.

Ennél szinte minden parlamenti politikus többet kap majd, mert a bizottsági helyek, a különböző tisztségek után pluszpénz jár, de a  legnagyobb emelést Kövér László házelnök kapja, nála a képviselői alapbér 2,7-szeresének megfelelő összegben határozták meg a szorzót.

A Fidesz-frakció négy éve azzal magyarázta az emelést, hogy „a parlamenti döntéshozók bére emelkedik utoljára”, a tiszteletdíj a vállalt munkával arányos és a nemzetközi gyakorlatnak megfelel. Tavaly februárban Kövér László ugyanakkor arról beszélt, hogy a parlament fő feladata, ellenőrző szerepe a kormányzattal szemben mára jelentéktelenné vált. A házelnök ezt komoly bajnak nevezte, de az ellenzéket tette felelőssé érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik