Gazdaság

Akadozott a vámolás, mert a kincstárt legyűrte az szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj extra terhelése

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Könyvelő olvasónk még kedden jelezte, hogy múlt péntek óta azt tapasztalták: nem könyvelődtek le a befizetések az adófolyószámlákon. Akadt olyan ügyfelük, akinél a múlt péntek reggeli vámbefizetés még e hét csütörtökön sem látszott. A könyvelő szerint ez komoly gond, mert sok esetben a vámkezelt kamion csak úgy jöhet ki a vámudvarból, ha a vámhatározatban szereplő tételeket igazolhatóan befizették, vagyis az összegek megjelentek az adófolyószámlán. Hozzátette, a múlt pénteki, e hétfői járulékbefizetések sem könyvelődtek le, de ez év elején máskor is előfordult már, viszont a könyvelő szerint ez nem független a kincstár februári többletfeladataitól. Elmondása szerint beszéltek még hétfőn a NAV informatikai részlegével, ahonnan érdeklődésükre azt a választ kapták, hogy nem tudnak mit tenni, mert a probléma a kincstárnál van, onnan nem érkeznek az adatok.

Még kedden megkérdeztük mi is a Magyar Államkincstárat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, ám választ egyik helyről sem kaptunk.

Kerestük a Magyar Közúti Árufuvarozók Egyesületét is, ám nekik csütörtökig nem jelezték a tagvállalataik, hogy gond lenne a vámolással. Csütörtökön viszont egy autóimportőr cégnél dolgozó olvasónktól is jelzés érkezett, nekik ekkor még nem jelent meg az adófolyószámlájukon a kedden befizetett vám. Ők is úgy tudták, hogy az államkincstár rendszere omlott össze, ezért nem látta a NAV a bejövő összegeket, amit így le sem tudott könyvelni. Ez fennakadást okozott olvasónk cégénél, mert az EU-n kívül gyártott („harmadik országbeli”) autók behozatala állt, késett.

Pénteken felhívtunk egy vámkezeléssel foglalkozó céget is – tőlük azt az információt kaptuk, hogy múlt péntek óta valóban voltak fennakadások a vámolással, mostanra azonban már megszűntek a problémák. A NAV informatikai osztályától pedig annyit tudtunk meg, hogy valóban voltak gondok múlt péntek óta a folyószámlák lekönyvelésével, de folyamatban van a helyreállítás, és most pénteken már folyamatosan megy a feldolgozás.

A könyvelőnél is rákérdeztünk, ők most mit tapasztalnak. Partnerük múlt pénteki befizetése most péntek reggelre jelent meg a folyószámlán, és így ma már tudtak vámolni. Az autóimportőr cégnél is péntek reggelre jelent meg a keddi befizetés, vagyis náluk is elintéződött a vámolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik