Gazdaság

Az adó-visszatérítés nem vész el – nyugtat a kormány

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
A NAV után Tállai András államtitkár is nyugalomra intette azokat, akik a határidőig nem kapták meg a pénzt. A mostani csak az első kör volt.

A családi adóvisszatérítés első körében, február 14-ig több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevelők. A jogosultság nem veszhet el, akik február 14-ig nem kapták meg pénzüket, azt az szja-bevallásukban igényelhetik vissza – erősítette meg az állami hírügynökségnek Tállai András.

A pénzügyi tárca államtitkára közölte: a pénzt a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, legkorábban 2022. március elsején utalja ki az adóhivatal. Több tízezer szülő az szja-bevallásában veheti majd igénybe az adóvisszatérítést.

Kapcsolódó
Nyugtatgat a NAV, február 15. után is megkaphatjuk az szja-visszatérítést
Egy külön bevallásban tudják igényelni azok a visszatérített adót, akik a határidőig nem kapták meg.

Szerinte az elmúlt harminc év legfontosabb adózási időszaka lehet a május 20-ig tartó. A jelentőségét egyrészt az adja, hogy március 1-jével elkezdődik az szja-visszatérítés második köre, másrészt ennyi pénzt még soha nem kaptak vissza a családok.

Tállai András jelezte, sokaknak még a február 14-ig kézhez kapott összegen felül az szja-bevallás benyújtása után is járhat vissza adó;például azoknak, akik a munkabér mellett ingatlan-bérbeadásból vagy őstermelői tevékenységből is szereztek jövedelmet.

A családi adó-visszatérítés összegét február 14-ig automatikusan az  kapta meg, akinek a NAV ismerte az adatait, vagy december 31-ig benyújtotta a nyilatkozatát és visszatérítésre való jogosultsága kétséget kizáróan fennállt.

Az szja-bevallásban igényelhetik vissza az adót azok, akik elmulasztották december 31-ig a kiutaláshoz szükséges nyilatkozatot leadni, valamint azok az egyéni vállalkozók, őstermelők és bérbeadók, akik 2021-ben csak olyan jövedelmet szereztek, ami után maguk fizettek adóelőleget.

Azok is az szja-bevallásukban érvényesíthetik a visszatérítést, akiknél a munkáltatóktól az adóhivatalhoz beérkező adatok ellentmondásosak, hibásak voltak, például a családi kedvezmény adatait nem havonta, csak szakaszosan közölte, vagy a szülők ketten együtt több családi kedvezményt vettek igénybe, mint amennyi a gyermekek után a jogszabály alapján járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik