Gazdaság

Népszava: Még egy nyugdíjemelés jöhet idén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mint ismert, januárban a nyugdíjasok öt százalékos emelést kaptak. Már ez is emelt összeg volt a költségvetési törvényben eredetileg szereplő három százalékhoz képest, ám a Népszava szerint a múlt havi inflációs szám láthatóan fölülírta ezt a prognózist is. Az idei első hónapban a várt stagnálás helyett a decemberi 7,4 százalékról 7,9 százalékra szökött a 12 havi infláció – emlékeztetett a lap.

Hivatkoznak arra is, hogy az elemzők szerint az áremelkedések üteme az idő előrehaladtával ugyan csökken, de az éves átlagos pénzromlás így is legalább hat százalékos lesz. Szinte kivétel nélkül minden elemző e szintre, vagy még feljebb emelte inflációs várakozásait, márpedig a magyar nyugdíjakat évente legalább az infláció mértékével emelni kell – tették hozzá.

Ebből következik a lap szerint, hogy várhatóan novemberben további, legalább egy százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelésre lesz szükség. Ám mint megjegyzik, ezzel az egy százalékos kiegészítő emeléssel is csak ott tartanak majd a nyugdíjasok, hogy a járadékok vásárlóértéke nem csökken, ugyanis az Orbán-kormány 2012-ben megszüntette a nyugdíjemelések bérekhez való kötését, az úgynevezett vegyes indexálást.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjasok elszegényedését csak lassítani képes a 13. havi nyugdíj, mindaddig nem lehet zárni a bérek és a nyugdíjak között nyíló ollót, amíg a nyugdíjemelés kizárólag az inflációt követi.

Kapcsolódó
A 13. havi nyugdíj csak lassítja a nyugdíjasok elszegényedését
A nyugdíjemelés módszerén kellene változtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik