Gazdaság

Nem szokványos az idei fűtési szezon, de pánikra jelenleg nincs ok

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Novemberben arról olvashattunk, hogy van elég gáz a tárolókban, aztán december közepén hogy a veszélyhelyzet miatt változnak a gázellátás szabályai, vagyis ahogy a VGF szaklap írta, hozzányúltak a tárolók nyomásegyensúlyát fenntartó töltet szabályozásához, és a párnagáz egy részét kölcsönadták az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak, a szolgáltatás biztosítása érdekében. Aztán kiderült, hogy ötven százalék alá kerülhetett gáztárolóink töltöttsége.

Lecsíptek a biztonsági készletből is

A VGF szaklap legutóbb arról írt, hogy lecsípték a biztonsági gázkészletünk harmadát. Az történt, hogy az innovációért és technológiáért felelős miniszter rendelete alapján a biztonsági földgázkészletünk mértékét 15,37 millióról 9,49 millió megawattórára szállították le. Ez érthetőbben azt jelenti, hogy a korábbi nagyjából 1,4 milliárd köbméter helyett már csak 900 millió köbméternyi biztonsági célokat szolgáló gázkészlete van az országnak.Felmerül a VGF szerint a kérdés, vajon miért épp most döntött úgy a miniszter, hogy félmillió köbméter földgázzal meg kell segíteni az egyetemes szolgáltatást, hiszen az importnak jelenleg nincs fizikai akadálya. A válasz a szaklap szerint egyrészről valószínűleg az, hogy a világpiaci gázárak az egekbe szöktek az elmúlt hónapokban, a biztonsági készletből felszabadított gázmennyiéget viszont a jóval kedvezőbb beszerzési áron lehet értékesíteni. A másik ok az lehet, hogy a kormány az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének jelentős bővülésére számít. Egy friss hír szerint például a „békeidőkben” a lakosság és a legkisebb vállalkozások ellátását biztosító egyetemes szolgáltatás keretében, ráadásul éppen a most felszabadított stratégiai készlet terhére kap földgázt a győri távhőtársaság átmenetileg, ezenfelül szó van róla, hogy a legfeljebb tíz fős, eddig a piacról vásárló cégek is visszatérhetnek a rezsicsökkentés ernyője alá, márpedig valamiből őket is el kell látni. A harmadik ok pedig az lehet, hogy a megszokottnál sokkal nagyobb ütemben fogy a kereskedelmi tárolókban őrzött mobilgázkészlet.

Ami a számos intézkedést illeti, nem szokványos az idei fűtési szezon.

Elvileg nem lesznek problémák

Az Mfor friss cikke is a gázellátással foglalkozik, azt látolgatva, van-e okunk aggódni. Mint írják, a helyzet korántsem tűnik optimálisnak, főleg azoknak a tényeknek a fényében, hogy a fűtési szezon elején Európában igazi „gázpara” volt, ami az árakat az egekbe lőtte. Eközben viszont Magyarország a béke szigete volt, hiszen a lakosság a felrobbanó energiaárakból mit sem érzékelt.

A gázkészletek négyéves összehasonlítása alapján azt látták, hogy az elmúlt években egyszer sem fordult elő, hogy a tározókban lévő gáz október 15. és november 15. között érdemlegesen csökkenjen, hiszen 2019-ben nem változott a készletszint, míg 2020-ban 0,1, 2018-ban pedig 0,2 milliárd köbméterrel csökkent. Ezzel szemben idén 0,6 milliárd köbméterrel apadtak a készletek. Erre szerintük magyarázat lehet a hűvösebb időjárás.

Azt a feltételezést, hogy akár az ukrán tranzit leállítása, akár más ok miatt gondok lennének a szállítással, mind a MEKH, mind a földgázszállítást végző FGSZ Zrt. válasza cáfolta.

A hivatal szerint „szeptember 30-ig az ukrán pont volt a domináns, a tárolók feltöltése is főleg ebből az irányból valósult meg. Október 1-től, a gázév elindulásától Ukrajna felől már nem érkezik orosz eredetű (szerződéses eredet) földgáz. A szerb határpont megnyílásával lehetővé vált az orosz források fogadására, amely a szerződés szerint történik. A mindenkori import a kereskedők döntésének függvénye, külső korlátot vagy akadályt nem látunk.”

Az FGSZ pedig azt írta lap kérdésére, hogy az orosz-ukrán konfliktus ellenére sem állt le például az észak-keleti szomszédunkból érkező csővezetéken sem a szállítás. Közölték „nem beszélhetünk az eddig ukrán útvonalon érkezett földgáz teljes kieséséről, hiszen a korábbihoz képest ugyan csökkentett mennyiségben, ám érkezik Magyarországra Ukrajnából földgáz.”
A portál azon kérdésére pedig, továbbra is a megszokott rend szerint érkezik-e a gáz az országba, azt válaszolták, hogy „a földgázpiacokon jelenleg nagy fokú volatilitás mutatkozik, gyakran akár egy napon belül is változhat a szállítási irány egy-egy határkeresztező ponton. A 2021. október 1-jén üzembe állt új szerb-magyar határkeresztezőn az elmúlt időszakban szinte folyamatosan érkezett földgáz az országba, napi ~6 millió m3 mennyiségben, de a román és az osztrák határpontokon is jelentősebb mennyiségű földgáz érkezett az országba.”

A válaszok alapján írták azt, valószínűsíthető, hogy az országba folyamatosan érkezik a földgáz, így nem kellene problémáknak adódnia. Hozzátették, amennyiben a tél során a korábbi évekhez időjárásához képest nem lesznek hosszú, extrém hideg időszakok, akkor az import növelésével biztosan áthidalható a készletek vártnál gyorsabb apadása. Ugyanakkor a készletek március végéig így is elegendőnek tűnnek, pánikra tehát jelenleg nincs semmi ok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik